Tromsø

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Tromsø is de hoofdplaats van de provincie (in het Noors fylke) Troms in het noorden van Noorwegen. De stad heeft al sinds de 19e eeuw de bijnaam Parijs van het Noorden.

[bewerk] Ligging

De stad ligt nagenoeg op 70° noorderbreedte, wat overeenkomt met de geografische breedte van Alaska en Siberië. Ze ligt boven de poolcirkel, waardoor tussen eind mei en half juli de middernachtzon is te zien. Van eind november tot half januari heeft de stad te maken met de poolnacht.

Het stadscentrum en de luchthaven liggen op het eiland Tromsøya, dat via de 1016 m lange Tromsøbrug, en een tunnel, met het vasteland en met de 1235 m lange Sandnessundbrug met het eiland Kvaløya verbonden is. Voorsteden van Tromsø omvatten onder meer in het oosten Tromsdalen, dat op het vasteland is gelegen, en het oostelijke deel van Kvaløya.

[bewerk] Klimaat

Ondanks haar noordelijke ligging geniet de stad van een mild eilandklimaat. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt 2,5°C. De laagste temperatuur ooit gemeten bedroeg –18,6°C. in 1966. De gemiddelde temperatuur bedraagt in januari –4°C, in juli 11,8°C. De watertemperatuur varieert van 4 à 5°C in de winter tot 10 à 11°C in de zomer. De winter is meestal nogal sneeuwrijk. Zo bereikte men in april 1997 de recordhoogte van 2,4 meter. De haven blijft het hele jaar ijsvrij.

Tromsø bevindt zich samen met het binnenland van Groenland en de Canadese toendra in het midden van de zone waar het noorderlicht te zien is. De kans om het poollicht te zien, blijkt het grootst te zijn tussen 18 en 2 uur.

[bewerk] Bezienswaardigheden

  • Het Poolmuseum (Polarmuseet) is ondergebracht in een beschermd gebouw van de douane uit de jaren 1830 en bevindt zich in het oude stadsgedeelte nabij de haven. Er zijn interessante tentoonstellingen over de poolreizigers en de jacht in de poolgebieden.
  • Het Tromsø Museum in het Volkspark geeft informatie over de natuurkundige en culturele geschiedenis van Noord-Noorwegen. Ook is er uitgebreide informatie over het verleden en heden van de Saami.
  • Het Tromsø stadmuseum in de middeleeuwse vesting Skansen is een aanschouwelijke voorstelling van de geschiedenis van de stad.
  • De IJszeekathedraal (Ishavskatedralen) werd op 19 december 1965 ingewijd door bisschop Monrad Norderva. Het moderne gebouw heeft een glazen 35m hoge gevel. Het gebrandschilderd glasraam werd op 25 juni 1972 ingehuldigd. Het is 23m hoog en heeft een oppervlakte van 140 m². Het bedekt de hele oostelijke wand van de kerk en weegt 140 ton. Het is een werk van Viktor Sparre.
  • Met de kabelbaan Fjellheisen kan men naar boven om van een prachtig panorama over de stad en de omgeving te genieten.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Tromsø; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen