Trondheim

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Trondheim is de hoofdstad van de Noorse provincie Sør-Trøndelag, met 160.000 inwoners (2006) de derde stad van Noorwegen.

Trondheim is gelegen aan de Trondheimfjord. De veerdienst Hurtigruten meert aan in de haven van de stad.

De plaatsen Langørjan, Ringvol, Spongdal en Trolla maken deel uit van de gemeente.

Inhoud

[bewerk] Topografie

Trondheim ligt op de plaats waar de Nidelva in de Trondheimsfjord uitmondt, en is het centrum van de regio Trondheim. Tijdens de zomerwende komt de zon om 3.00 uur op en gaat om 23.40 uur weer onder. Doordat de zon dan maar net onder de horizon zakt wordt het in de periode van 20 mei tot 20 juli niet donker. Tijdens de winterwende komt de zon om 10.00 uur op en blijft dan vlak boven de horizon staan om dan om 14.30 uur onder te gaan.

De hoogste top van de gemeente Trondheim is de Storheia met een hoogte van 565 meter boven zeeniveau.

[bewerk] Klimaat

Trondheim heeft een overwegend zeeklimaat, waarbij het door zijn ligging beschut wordt tegen de ergste winden. De warmste temperatuur ooit gemeten is 35°C (22 juli 1901), de koudste temperatuur is -26,1°C (februari 1899).

[bewerk] Bouwwerken

Het bekendste bouwwerk in Trondheim is de Nidaroskathedraal, dat naast het aartsbisschoppelijk paleis ligt in het oude historische centrum van Trondheim. De grote kathedraal, gebouwd vanaf 1070, is het belangrijkste gotische monument in Noorwegen. Gedurende de middeleeuwen was het de belangrijkste christelijke pelgrimplaats in Noord-Europa, met pelgrimroutes vanuit Oslo in het zuiden van Noorwegen en vanuit Jämtland en Värmland in het naburige Zweden.

Tijdens de middeleeuwen, en ook na de onafhankelijkheid van 1905, was de Nidaroskathedraal de kroningskerk van de Noorse koningen. Koning Haakon VII was in 1906 de laatste koning die hier gekroond werd. Vanaf 1957, te beginnen bij koning Olav V, worden koningen in Noorwegen niet meer gekroond maar gezalfd. In 1991 werden de huidige koning Harald V en koningin Sonja in deze kathedraal gezalfd. Op 24 mei 2002 trouwde hun dochter prinses Märtha Louise in de kerk met de schrijver Ari Behn.

[bewerk] Andere bouwwerken

 • Fort Kristiansten, gebouwd van 1681 tot 1684, waar de Zweden in 1718 verdreven werden.
 • Munkholmen, een vakantie-eiland met een verleden als gevangenis, fort en klooster.
 • Noorwegens Universiteit van Wetenschap en Techniek (NTNU).
 • Stiftsgården, de koninklijke residentie in Trondheim.
 • Sverresborg, het middeleeuwse kasteel van koning Sverre en nu een openluchtmuseum.
 • Tyholttårnet, de radio- en TV-toren met een ronddraaiend restaurant.
 • Standbeeld van Olav Tryggvason, op een obelisk op een plein in het centrum van Trondheim.

[bewerk] Cultuur

Trondheim staat bekend om zijn brede muziekaanbod, waarbij de nadruk ligt op rock, jazz en klassieke muziek. De laatste twee worden gedoceerd aan het conservatorium (nu onderdeel van de universiteit) en de gemeentelijke muziekschool (Trondheim Kommunale Musikk- og Kulturskole), met het Trondheim Symfonie Orkest en de Trondheim Solisten als de bekendste uitvoerders. Klassieke musici die uit Trondheim komen zijn onder andere de violist Arve Tellefsen, Elise Båtnes en Marianne Thorsen.

Enkele pop/rock artiesten/bands die uit Trondheim komen of er mee verbonden zijn, zijn: Åge Aleksandersen, Margaret Berger, Desperado, DumDum Boys, Gåte, Johndoe, Keep of Kalessin, Lumsk, Motorpsycho, Kari Rueslåtten, The 3rd and the Mortal, TNT, Vømmøl Spellmannslag.

Georg Kajanus, de oprichter van de bands Eclection, Sailor and Data, werd in Trondheim geboren. Sailor had in de jaren zeventig van de 20e eeuw succes in Europa en Australië met hits als "Girls, Girls, Girls" en "A Glass Of Champagne".

De stad heeft een van de betere punk en alternatieve scenes van Noorwegen. De bekendste punkscene is UFFA.

In Trondheim staan de StarGate Studio's.

[bewerk] Belangrijkste musea

 • Trondhjems Kunstmuseum (kunst)
 • Sverresborg Trøndelag Folkemuseum (cultuurhistorie)
 • Telemuseet (telecommunicatie)
 • Trondhjems Sjøfartsmuseum (scheepvaart)
 • Vitenskapsmuseet (natuurlijke historie en archeologie)
 • Vitensenteret (wetenschap)
 • Rustkammeret (wapens), naast het bisschoppelijk paleis
 • Ringve Museum (muziek en muziekinstrumenten) en de Ringve botanische tuin
 • Norsk Rettsmuseum (rechtspraak)
 • Sporveismuseet (spoorwegen)
 • Nordenfjeldske Kunstindustriemuseum (kunst)
 • Det jødiske museum (joods museum)

[bewerk] Sport en recreatie

Rosenborg Ballklub (RBK) is de voetbalclub van Trondheim, een zowel nationaal als internationaal succesvolle club, die in 2004 voor de 11e keer deelnam aan de UEFA Champions League. De naam van de club komt van een stadsdeel in het oosten van Trondheim.

De stad is ook bekend vanwege de actieve wintersport die hier beoefend wordt. Er zijn langlaufpistes in Bymarka, er is een springschans in Granåsen, en alpine faciliteiten in het vlakbij gelegen Vassfjellet. In 1997 werden de Wereldkampioenschappen voor de Noordse disciplines hier gehouden, en in februari 2004 was er langlauf sprintraces gehouden voor de World Cup in de binnenstad van Trondheim. In 2006 werden de nationale biatlon kampioenschappen in Trondheim gehouden. Daarnaast in Trondheim in de strijd voor de Olympische Spelen van 2018 onder het motto "Æ e med" (letterlijk: "Ik ben er in").

Langlaufen is erg populair in Noorwegen en in de heuvels rond Trondheim zijn hiervoor vele faciliteiten, zoals in Bymarka in het westen en Estendstadmarka in het oosten.

Er is een 18 hole golfbaan aan de rand van Bymarka, met een mooi uitzicht op de stad en de fjord, waar men 's zomers tijdens de zomerwende om middernacht nog kan golfen.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Trondheim; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Trondheim"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen