Tropicana, recreatieoord

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Tropicana is een recreatieoord aan de Maasboulevard in Rotterdam en in 1988 in opdracht van Center Parcs (de toenmalige eigenaar) gebouwd.

De bouw heeft circa een jaar geduurd. Het doel was, mensen de kans te bieden een dagje te laten genieten van een subtropisch zwemparadijs zonder overnachtingkosten. Bij de opening vormde dit bad de grootste binnen Center Parcs. In 1989 werd Center Parcs overgenomen door een Schotse brouwerij. Deze bepaalde dat de bedrijfsformule van Tropicana niet binnen het concept paste, daar de verblijfsaccommodatie ontbrak. Ook had de horeca binnen het complex te maken met een te grote concurrentie vanuit de stad. Het bedrijfsonderdeel werd al in 1990 in de verkoop gedaan en is uiteindelijk in 1993 verkocht aan een particuliere horeca-ondernemer. In de loop der jaren heeft deze nieuwe eigenaar verbouwingen en aanpassingen doorgevoerd waardoor het oorspronkelijke concept voor een groot deel is veranderd. Tropicana bestaat uit vijf onderdelen, te weten:

  • Subtropisch zwemparadijs Tropicana
  • Tropisauna
  • Beauty en Thermae Center Aqua Sana
  • Partycentrum 'Het Ornament'
  • Dance Club Tropicana
  • De bovengenoemde bedrijfsonderdelen vallen allen onder dezelfde directie, maar opereren zelfstandig. Ieder bedrijfsonderdeel heeft een eigen functie en richt zich op verschillende doelgroepen.

Aan het begin van de nieuwe eeuw is er sprake van een mogelijke verhuizing van het bad naar een ander gedeelte van Rotterdam. Deze plannen hebben uiteindelijk (voorlopig) geen doorgang gevonden.

In april 2007 komt Tropicana in opspraak doordat zowel de provincie Zuid-Holland (verantwoordelijk voor de inspectie van zwembaden in de provincie) als de Koninklijke Nederlandse Zwembond constateren dat het zwembad op veel eisen tekort schiet. De particuliere eigenaar van het bad kreeg een dwangsom opgelegd van 80.000 euro als de lijst aan gebreken niet hersteld zouden worden.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Tropicana; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen