Tsarenklok

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
De Tsarenklok, met de breuk

De Tsarenklok is de grootste klok die ooit is gegoten, alleen heeft ze nooit geklonken. In het Russisch heet deze klok Царь–колокол (Tsaar kolokol). Het Russische woord колокол betekent klok.

De klok is 6,14 meter hoog en 210 ton zwaar. De klok werd gegoten in vier verschillende ovens maar de eerste pogingen mislukten. Drie van de vier ovens ontploften, waarbij vele mensen om het leven kwamen.

Uiteindelijk werd de bronzen klok gegoten door Ivan Motorin en zijn zoon Mikhail in 1733–1735. Ornamenten, portretten, en inscripties werden gemaakt door V. Kobelev, P. Galkin, P. Kokhtev, P. Serebryakov en P.Lukovnikov.

De klok heeft nooit geklonken. Kort na het gieten van de klok zouden tijdens een brand in 1737 scheuren zijn ontstaan in de voorlopige hijsstelling, waardoor de stelling brak en de klok naar beneden plofte en een stuk van 12 ton afbrak. Er bestaan echter ook andere theorieën hoe de klok beschadigd zou zijn geraakt; bijvoorbeeld dat deze al vlak na het gieten zou zijn gebroken doordat een brand met water moest worden geblust toen de klok nog heet was. Het koude bluswater zou de breuk hebben veroorzaakt wegens extreme temperatuurverschillen. In elk geval zijn geen pogingen meer ondernomen om de klok weer op te hangen, of om hem opnieuw te smelten en opnieuw te gieten.

In 1812 wilde Napoleon, na de verovering van Moskou, de klok naar Frankrijk overbrengen. Hij liet dat plan echter varen vanwege het enorme gewicht van de klok. Het was praktisch niet haalbaar het geheel naar Frankrijk te zeulen.

In 1836 werd de klok op een sokkel van graniet in het Kremlin in Moskou geplaatst, waar hij nog steeds te bewonderen is. Naast de tsarenklok staat het tsarenkanon.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Tsarenklok; Het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen