Tsjechisch Filharmonisch Orkest

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Tsjechisch Filharmonisch Orkest is een symfonieorkest uit Praag en het beroemdste orkest van Tsjechië. Het thuispodium van het orkest is het Rudolfinum.

Het Tsjechisch Filharmonisch Orkest werd opgericht door leden van het orkest van het Nationaal Theater. Het eerste concert onder de huidige naam werd gegeven op 4 januari 1896. Bij dit concert dirigeerde Antonín Dvořák zijn eigen composities. Uiteindelijk werd het orkest in 1901 geheel onafhankelijk van het Nationaal Theater. In 1908 dirigeerde Gustav Mahler de wereldpremière van zijn Zevende Symfonie. Het orkest werd internationaal bekend onder leiding van Václav Talich, die van 1919 tot 1931 en van 1933 tot 1941 chefdirigent van het Praagse orkest was.

In 2006 werd het Tsjechisch Filharmonisch Orkest in een door het Franse tijdschrift Le Monde de la Musique georganiseerde enquête in de top 10 van de beste orkesten van Europa gekozen.

Het orkest werkt geregeld samen met de Duitse componist Hans Zimmer, die de soundtracks heeft verzorgd van diverse grote films, zoals Pearl Harbour en The Lion King.


Klik hier om terug te gaan

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Tsjechisch Filharmonisch Orkest; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen