Tsjeljabinsk

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Tsjeljabinsk is een stad in Rusland en het bestuurlijk centrum van de oblast (provincie) Tsjeljabinsk. De stad ligt op de oostelijke helling van de zuidelijke Oeral en wordt doorkruist door de rivier de Miass. Op het grondgebied van de stad bevinden zich meerdere meren. Met een kleine 1,1 miljoen inwoners behoort Tsjeljabinsk tot de tien grootste steden van Rusland.

[bewerk] Cultuur en Bezienswaardigheden

Er zijn nauwelijks bijzondere gebouwen van voor de 19e eeuw in de stad. De meest bezienswaardige gebouwen zijn het in 1903 gebouwde theater aan het "plein van de Revolutie" en de uit 1915 daterende Alexander Nevski-kerk. Vanaf daar loopt ook de enige voetgangerszone met aan de rand daarvan een sculpturengalerij. De stad wordt doorsneden met kilometerslange brede boulevards met op sommige plaatsen 8-baans wegen. Tsjeljabinsk beschikt over meerdere universiteiten, hogescholen en militaire academies, waarvan de Pedagogische Staatsuniversiteit (gesticht in 1934) de oudste en de Staatsuniversiteit van de Zuidelijke Oeral de grootste is. In totaal zijn er bijna 170 scholen en 14 muziek- en kunstacademies. Ook zijn er vier theaters, een kunstgalerij, een filharmonie, een circus, een aantal musea en 19 bioscopen.

[bewerk] Omgeving

Op het grondgebied van Tsjeljabinsk liggen verschillende waterkrachtcentrales en meren. De belangrijkste meren zijn het Smolinomeer, Sineglazovomeer en het Pervojemeer. In het zuidwesten van de stad ligt het Sjersjnevskoje-waterbekken.


Klik hier om terug te gaan


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Tsjeljabinsk; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen