Tuschinski Theater Amsterdam

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Tuschinski Theater is een bioscoop met zes zalen in de Reguliersbreestraat in Amsterdam. Het is een van de twaalf bioscopen in Nederland van Pathé.

[bewerk] Het gebouw

Het theater werd in opdracht van Abraham Icek Tuschinski gebouwd en werd op 28 oktober 1921 geopend. Het gebouw is een ontwerp van de architect Hijman Louis de Jong. Het Tuschinski Theater werd gebouwd in enkele verschillende stijlen, waaronder Amsterdamse School, Jugendstil en Art Deco. De kosten voor de bouw bedroegen ongeveer vier miljoen gulden.

De rijk gedecoreerde gevel in de opvallende, geheel eigen bouwstijl — wellicht nog het best betiteld met "Art Deco van Theater Tuschinski" — is geheel bekleed met geglazuurde tegels en keramische sculpturen, her en der verfraaid met smeedijzeren decoraties en lampen. De oosters aandoende architectuur van de voorgevel had met zijn markante torens een adverterende functie: het was bedoeld om het publiek binnen te leiden in een illusoire wereld, waar het weelderige interieur diende als passende omgeving voor de aanstonds onder begeleiding van filmorgel en theaterorkest getoonde filmbeelden en variéténummers.

Niet alleen op bouwkundig en decoratief gebied werd het theater heel bijzonder. Ook de elektrotechnische installatie was zijn tijd vooruit en met het revolutionaire verwarmings- en ventilatiesysteem werd op alle plekken in het theater de temperatuur gelijk gehouden.

In de Tweede Wereldoorlog kwam het gebouw in Duitse handen. Het werd toen Tivoli genoemd.

In de periode 1998-2002 vond een ingrijpende restauratie plaats, eerst van het exterieur, daarna van het interieur. Uitgangspunt van deze ingrijpende en kostbare restauratie was het filmtheater zoals dat ten tijde van Abraham Tuschinski ontstond.

[bewerk] Bioscoop

Het oude gebouw heeft drie zalen. In het nieuwbouwgedeelte zijn nog eens drie zalen te vinden, bereikbaar via de oude lobby. Als het oude deel voor genodigden wordt gereserveerd, en soms ook als het druk is, is het nieuwe deel ook van de straat bereikbaar.

Voor de kaartverkoop zijn er geen balies, alleen maar twee loketten buiten. Als het druk is staat de stoep vol, en staan de mensen zelfs op de trambaan. Alleen als de ingang van het nieuwe gedeelte open is is daar wel een verkoopbalie.

De foyer is ingericht met comfortabele fauteuils en banken. De verlichting is gedempt, met in de tijd variërende kleuren. Het nieuwe gedeelte heeft een foyer met sobere stoelen maar meer verlichting.

Veel mensen vinden de grote zaal een van de mooiste bioscoopzalen van Amsterdam. Over het algemeen draaien er de zogenaamde "kaskrakers". Films die veel publiek trekken. In de kleinere zalen draaien ook de gewone "middle of the road"-films. Als er een film in première gaat in Nederland wordt vaak dit gebouw en deze zaal daarvoor gebruikt.

Het nabije Pathé De Munt heeft nog eens dertien zalen. In totaal hebben de negentien zalen 3850 stoelen.

[bewerk] Literatuur

Architectuur en stedebouw in Amsterdam 1850-1940. M.M. Bakker en F.M. van de Poll. Rijksdienst voor de Monumentenzorg, 1992 Theater Tuschinski, restauratie van een droom.


'Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Tuschinski Theater Amsterdam ; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen