Uitgeest

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Uitgeest is een dorp en gemeente in de regio Kennemerland in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente maakt deel uit van de samenwerkingsregio Kennemerland en ligt van oudsher in het oud-gewest Rekere. De gemeente telt 12.143 inwoners (1 juni 2007, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 22,22 km² (waarvan 3,32 km² water).

Bezienswaardig in Uitgeest zijn de Nederlands hervormde kerk met 14e eeuwse toren en de Rooms-Katholieke kerk in neogotiek.

Rondom het dorp zijn maar liefst vijf molens. Op het Industrieel Erfgoedpark "De Hoop" wordt een paltrokmolen (houtzaagmolen) en een scheeps- en timmerwerf gebouwd.

Het Uitgeestermeer en Alkmaardermeer bieden uitgebreide mogelijkheden voor waterrecreanten en natuurliefhebbers. Aan de rand van het Uitgeestermeer bij Uitgeest is een jachthaven en zeilschool gevestigd.

Uitgeest heeft ook (nog) een kartbaan en een grote discotheek, Bob's Party Palace, daarbij een openluchtzwembad en vele sportfaciliteiten. Uitgeest is goed bereikbaar met openbaar vervoer, NS, Connexxion als de A9 die het dorp ontsluit. Binnen 20 minuten hebt u per fiets verschillende stranden bereikt (Bakkum aan Zee, Heemskerk). Het jaarlijks terugkomend voetbaltoernooi met internationale en nationale clubs op de presentielijst www.groenewegentoernooi.nl die door velen wordt bezocht.

Fort aan den Ham is één van de 42 forten van de Stelling van Amsterdam, een 19e eeuwse defensielinie rond Amsterdam. Het fort, gelegen tussen Uitgeest en Krommenie, is geopend voor bezoekers op de laatste zondag van de maand van april t/m oktober.

Het treinstation van Uitgeest is in 2006 verbouwd en gemoderniseerd. Station Uitgeest is een belangrijk overstappunt: hier komen de spoorlijnen uit Amsterdam, Haarlem en Den Helder samen.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Uitgeest; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Uitgeest"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen