Ulft

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Het oude DRU-gebouw
Het oude DRU-gebouw

Ulft is een plaats in de gemeente Oude IJsselstreek in de Achterhoek, provincie Gelderland.

Het dorp is met ruim 10.700 inwoners de grootste plaats in de gemeente Oude IJsselstreek. Tot 1 januari 2005 behoorde Ulft tot de gemeente Gendringen. Bij de gemeentelijke herindeling in de Achterhoek gingen de gemeenten Gendringen en Wisch samen onder één naam verder.

Ulft bestaat behalve uit het gelijknamige dorp uit twee buurtschappen: Oer en De Pol. Oer is het noorden van Ulft, en heet zo vanwege het ijzer in de grond, hetgeen oer wordt genoemd. In Oer was ook de DRU gevestigd, een ijzergieterij. De DRU is enkele jaren geleden verhuisd naar Duiven, en heeft nu een locatie aan de A12. In het oude DRU-gebouw wordt het IJzermuseum gevestigd, en ook het gemeenschapshuis, De Smeltkroes, zal daarheen verhuizen.

Inhoud

[bewerk] Geografie

Ulft ligt in het zuiden van de Achterhoek, op ongeveer 15 km van Doetinchem. In het noorden van Ulft ligt industrieterrein De Rieze. Dit is de laatste jaren flink uitgebreid, wat ten koste is gegaan van de boeren die daar eerder gevestigd waren. Industrieterrein "De Pol" wordt anno 2007 afgebouwd. Hier worden nieuwe woningen gebouwd. Tussen Ulft en het aangrenzende Gendringen ligt nog industrieterrein De IJsselweide. In 2001 is de hoofdstraat van Ulft, de Ettenseweg overgaande in de Dr. Ariënsstraat, overgaande in de Frank Daamenstraat, overgaande in de Debbeshoek grondig verbouwd. Het doel hiervan was om het (zware) vrachtverkeer om het centrum van Ulft heen te leiden. Dit heeft men bereikt door drempels neer te leggen. Tegelijkertijd is er een groot aantal bomen geplant langs de weg. Gevolg hiervan was wel dat busmaatschappij Syntus dreigde niet meer door het centrum van Ulft te rijden als de drempels niet zouden worden aangepast, gezien de negatieve gevolgen voor het materieel en de te zware belasting op het gestel van de chauffeurs.

[bewerk] Geschiedenis

De geschiedenis van Ulft begint in 1236 met een burcht: het reeds lang geleden verdwenen Slot Ulft. De waterburcht lag aan de samenvloeiing van de Oude IJssel en de AA-strang. De burcht had een watermolen, die als korenmolen werd gebruikt. Aan het eind van de 16e eeuw begon Ulft zich als dorp te ontwikkelen. Deze beschrijving begint rond 1850. Vanaf deze tijd is Ulft vrij snel gegroeid, met name na 1945.

Belangrijk voor de ontwikkeling van Ulft en Gendringen was de aanwezigheid van de Oude IJssel en ijzeroer. IJzeroer was ruim aanwezig en gemakkelijk af te graven. De oerbanken onder de landbouwgronden waren erg schadelijk voor het gewas en voor de boeren vormde het oer een probleem. In 1753 ontstond het plan om op de plaats waar de oude watermolen had gelegen een ijzergieterij te beginnen. Hierdoor leverde de erts winst op en waren de boeren van hun probleem verlost.

In 1885 opende Bellaard, Becking en Bongers in Ulft een tweede ijzergieterij. Deze gieterij kreeg in de volksmond de naam "de nieuwe hut". De toegenomen productie van de ijzergieterijen trok ook andere ondernemers aan, met name uit de metaalnijverheid.

[bewerk] Kermis

Op de tweede zondag van juli wordt traditiegetrouw de kermis gevierd. De kermis wordt georganiseerd door de 3 schuttersverenigingen van Ulft, Schutterij "De Eendracht", Schuttersgilde "St. Hubertus" en Schuttersgilde "St. Joris". De Eendracht organiseert de kermis in Oer, St. Hubertus in Ulft en St. Joris op de Pol.

[bewerk] Sport

In Ulft zijn er twee voetbalverenigingen. Dit zijn Ulftse Boys, uit het oude deel van Ulft (Oer in de volksmond), en SDOUC (Samenspel Doet Overwinnen Ulftse Combinatie) uit het zuidelijke deel van Ulft. Ulftse Boys uit Oer is in 2007 gedegradeerd naar de vierde klasse en aartsrivaal SDOUC is in 2007 gedegradeerd naar de 2e klasse.

Naast voetbal kent Ulft het zwembad De Blenk met de bijbehorende zwem- en waterpolovereniging De Gendten. Voor overige sporten als handbal, volleybal, korfbal, tennis, badminton en atletiek kan men terecht op het sportpark IJsselweide. Dit sportpark wordt gedeeld door Ulft en Gendringen. Zodoende zijn hier ook de voetbalclubs SDOUC en V.V. Gendringen te vinden. De atletiekvereniging Atletico '73 is op de kaart gezet door atleten als Bram Som en Arnoud Okken. Hun succes werd mede voorbereid door toenmalig hoofdtrainer Honoré Hoedt. Hij is sinds 2001 de hoofdcoach van de KNAU.


Deze pagina is Ulft; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Ulft"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen