Umeå

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Umea
Umea

Umeå is de hoofdstad van de gemeente Umeå in het landschap Västerbotten en de provincie Västerbottens län in Zweden. Het is ook de hoofdstad van de provincie Västerbottens län en de grootste stad van de Zweedse regio Norrland. De stad heeft circa 75 duizend inwoners en een oppervlakte van 3346 hectare.

Umeå is al tientallen jaren een van de snelstgroeiende steden van Zweden. De stad begon vooral sterk te groeien na 1965, het jaar waarin de universiteit die in de stad gevestigd is werd gesticht, ook tegenwoordig groeit de stad nog snel. Per jaar worden ongeveer 700 à 800 nieuwe appartementen gebouwd.

De stad staat in Zweden bekend als de 'berkenstad', omdat er veel lanen met berkenbomen zijn. De rivier Ume älv mondt vlak bij Umeå uit in de Botnische Golf. Uit de stad komen de voetbalclub Umeå IK en de Universiteit van Umeå is in de stad te vinden, ook lopen de Europese weg 4, de Europese weg 12 en een spoorlijn door de stad en is er een treinstation te vinden.

[bewerk] Cultuur

Umeå wordt beschouwd als de op cultureel belangrijkste stad van het noorden van Zweden, zo komt de opera van Noord Zweden NorrlandsOperan uit de stad. In de stad wordt jaarlijks in oktober of begin november het Umeå Jazz Festival gehouden, dit is een van de grootste festivals in Scandinavië voor moderne jazz. Enkele muziekbands die uit de stad komen zijn de hardcore punkband Refused en de metalbands Meshuggah en Cult of Luna. Ook zijn er verschillende musea te vinden zoals het Zweedse skimuseum, het provincie museum van Västerbottens län, het stadsmuseum van Umeå en het bildmuseet waar onder andere hedendaagse kunst te zien is. Umeå streeft erna om in 2014 culturele hoofdstad van Europa te worden.


Klik hier om terug te gaan

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Umeå; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Ume%C3%A5"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen