Uruguay

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Uruguay, officieel de Republiek ten Oosten van de Uruguay is een land in Zuid-Amerika. De naam wordt uitgesproken als Oeroegwaj, in het Nederlands ligt de klemtoon meestal op de eerste lettergreep, in het Spaans op de laatste. De Amerikaanse uitspraak Joeroegweej wordt buiten de VS als tenenkrommend ervaren. Sinds 1828 is Uruguay een onafhankelijke republiek. In 1830 kreeg het zijn eerste grondwet en een parlement. Sinds 1967 is Uruguay een republiek met een tweekamerparlement. Uruguay is vernoemd naar de rivier die de westgrens van het land met Argentinië vormt en betekent Rivier van de geschilderde vogels in het Guaraní. Overige grenzen van het land zijn in het noorden met Brazilië en in het zuiden van Argentinië door de Río de la Plata. Ten oosten van het land ligt de Atlantische Oceaan. Uruguay is lid van de Zuid-Amerikaanse Statengemeenschap, opgericht in 2004 te Cuzco, Peru. Volgens de Transparency International is Uruguay het op één na minst corrupte land van Latijns-Amerika. De politieke en werkomstandigheden in Uruguay behoren tot de vrijste van het continent.

Inhoud

[bewerk] Geografie

Oude Vuurtoren in Uruguay
Oude Vuurtoren in Uruguay

Uruguay is na Suriname het kleinste land van het Zuid-Amerikaanse continent. Het landschap varieert van heuvelachtig tot uitgestrekt vruchtbaar laagland richting de kust met veel grasland, dat ideaal is voor veeteelt. Het hoogste punt van het land is de Cerro Catedral met 514 meter. In het zuidwesten ligt de Río de la Plata, de uitmonding van de Uruguay die de westelijke grens vormt. Uruguay kent een viertal hoofdstroomgebieden: dat van de Uruguay in het noord-westen, dat van de Río Negro in het midden van het land, dat van de Rio de la Plata en de Atlantische oceaan in het zuiden en tenslotte dat van de Merínlagune in het oosten. Het klimaat in het land is gematigd, met temperaturen die gemiddeld hoger liggen dan in Nederland of België. Temperaturen onder het vriespunt zijn vrijwel onbekend. Wel komen er soms snelle weersveranderingen met de bekende pampero, een windvlaag vanuit de pampa's in Argentinië.

[bewerk] Cultuur

Uruguay heeft voor zijn inwonertal een rijk cultureel erfgoed. Een van de bekendste literaire werken is Ariel van José Enrique Rodó. Het boek uit 1900 gaat over het behoud van spirituele waarden tijdens materiële en technische vooruitgang. Florencio Sánchez schreef toneelstukken over sociale problemen, die tot op de dag van vandaag uitgevoerd worden. Juan Zorrilla de San Martín schreef epische gedichten over de geschiedenis van Uruguay. Juana de Ibarbourou en Delmira Agustini waren tevens bekende dichters. De bekendste moderne schrijver is Juan Carlos Onetti. Zijn bekendste boeken zijn De Put, Het korte leven, De Werf en Laat de wind maar spreken. Andere moderne schrijvers zijn Mario Benedetti, Eduardo Galeano, Mario Levrero en Jorge Majfud.

[bewerk] Eten en Drinken

Hoewel de Uruguayaanse keuken veel weg heeft van de Argentijnse, zijn er toch enkele typische dingen te vinden in dit land. In elk huis is een grote barbecue te vinden, die met hout wordt aangemaakt. Eerst wordt het hout verbrand naast de gril in een korf, vervolgens worden de smeulende, verkoolde houtresten onder de gril gebracht, zodat het vlees kan braden. Er wordt voornamelijk vlees gegrild; asado, chorizo en morcilla zijn enkele voorbeelden van wat er zoal gegeten wordt. Rundvlees is het populairst, maar ook kip, varkens- en schapenvlees is populair. Gedurende het gehele jaar, maar vooral populair op feesten en feestdagen, worden deze asados gemaakt en/of een parrillada.

Wat verder niet eens zo zeer typisch Uruguayaans maar wel zeer populair is, is mate. Wat de Uruguayaan onderscheidt van de Argentijn en de Braziliaan, is dat de Uruguayaan zijn thermosfles met mate overal mee naar toe neemt. Argentijnen drinken mate vooral thuis, net zoals Brazilianen. Op straat zie je veel mensen lopen met in de hand hun mate met onder hun oksel hun thermosfles. Verder is yerba in Uruguay erg sterk en bitter, in vergelijking met Braziliaanse yerba, die een stuk zachter van smaak is. In Uruguay wordt wel yerba geproduceerd, maar het grootste deel komt uit Brazilië.

Verder heeft Uruguay ook zijn eigen hamburger, namelijk de chivito. In een chivito zit eigenlijk geen hamburger, maar een stuk rundvlees dat taaier is dan een hamburger. De samenstelling van een chivito is: broodje met daarop gesmeerd een mengsel van olijven, paprika en tomatensaus, tomaten, sla, gebakken ei, het eerder genoemde vlees, mayonaise en ui. Chivitos zijn alleen in Uruguay te verkrijgen of in Argentinië onder de naam chivito Uruguayo. Enkele andere snacks zijn: empanadas, panchos en torta.

[bewerk] Toerisme

Uruguay is geen belangrijk toeristisch land, de meeste toeristen komen uit Argentinië om de chique zandstranden van Punta del Este te bezoeken. Ook de steden Montevideo, met zijn aantrekkelijke negentiende-eeuwse architectuur, en het koloniale havenstadje Colonia del Sacramento trekken toeristen. Het oorspronkelijke gedeelte van Colonia staat op de UNESCO-lijst van monumenten van Werelderfgoederen en wordt gekenmerkt door een ongestructureerd stratenplan. In het natuurpark Cabo Polonio komen te midden van massieve zandduinen zeeleeuwkolonies voor.

In de week voor Pasen gaan veel Uruguayanen op vakantie, voornamelijk naar binnenlandse bestemmingen zoals de kust en de heetwaterbronparken nabij Salto. Deze week wordt ook wel "(semana de) turismo" (de toeristische week) genoemd door het vele toerisme.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Uruguay; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Uruguay"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen