Vaals

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Vaals is een plaats en gemeente in het zuidoosten van Limburg. Zij ligt aan de Rijksgrens van Nederland, vlak ten westen van de Duitse stad Aken. Vaals heeft een oppervlakte van 23,90 km² en een inwonertal van 9981. (1 juni 2007, bron: CBS), verdeeld over de kernen Vaals (8035 inw. in 2003), Vijlen (1571 inw. in 2003) en Lemiers (1015 inw. in 2003).

Vaals ligt in het dal tussen de Sneeuwberg in het noorden en de Vaalserberg in het zuiden. De Sneeuwberg dankt zijn naam aan de kalkgrond welke in de zomer een opvallend lichte (witte) kleur geeft t.o.v. de omringende gronden. Het hoogste punt van Nederland, boven op de toeristische Vaalserberg, (322,5 meter), waar zich ook het Drielandenpunt bevindt, ligt in deze gemeente. Deze berg heette vroeger Hubertusberg.

[bewerk] Bezienswaardigheden

Drielandenpunt
Drielandenpunt
 • In de gemeente Vaals ligt het welbekende Drielandenpunt. Op dit geografische punt, enkele tientallen meters van het hoogste punt van Nederland, komen drie landen (te weten Nederland, België en Duitsland) bijeen.

DrielandenpuntOver de vraag hoe lang de Vaalserberg is, bestaat momenteel geen eensgezindheid. Sommigen vinden dat de meting moet beginnen bij de eerste stijging, anderen doen dat pas bij de echt steile opgang. Afhankelijk daarvan is hij ofwel 1800 meter ofwel 2250 meter lang. De helling is gemiddeld zo'n 5% met een steilste stuk van 9% over 150 meter. Aan Belgische zijde is er een afdaling richting Gemmenich met mooie haarspeldbochten. In de afdaling kan men de spoorlijn tussen Luik en Aken zien liggen die via een tunnel door de Vaalserberg gaat. Deze tunnel is in de eerste wereldoorlog gegraven door Russische krijgsgevangenen.

 • De katholieke St. Pauluskerk is een kruisbasiliek uit 1892-1893, ontworpen door architect Johannes Kayser in diens unieke neogotische stijl. Deze kerk ligt op ca. 208,53 meter en is daarmee de hoogstgelegen katholieke kerk van Nederland.
 • De Nederlands Hervormde kerk (van de Protestantse Kerkgemeenschap Gulpen-Vaals). De toren is gebouwd met blokken kalk- en zandsteen (mergel). Deze kerk is op een achthoekige verhoging gebouwd en ligt op ca. 215,17 meter boven NAP en is daarmee dus de enige echte hoogstgelegen kerk van Nederland.
 • Het Von Clermonthuis uit 1761, was de lakenfabriek met woonhuis van Johann Arnold von Clermont. Het is na restauraties en verbouwingen sinds 1979 in gebruik als gemeentehuis van Vaals. In 2005 heeft een nieuwe verbouwing plaatsgevonden waardoor de hoofdingang en entree via de prachtige binnenplaats te bereiken is.
 • De Koperhof (17e eeuw). Dit is de voormalige Lutherse kerk welke stamt uit 1736, die tegenwoordig in gebruik is als museum (de Kopermolen) en voor tentoonstellingen en uitvoeringen dient.
 • Obelisk in een vijver aan de Beemderlaan. Johan Arnold von Clermont gaf hiermee in 1790 het eindpunt van zijn uitgestrekte eigendom aan.
 • Het gebouwencomplex van hoeve St. Adalbert (in dialect Sankt Tolbert) (1041 n.C). Aan deze hoeve heeft Heemkundekring Sankt Tolbert Vaals zijn naam ontleend.
 • Kasteel Vaalsbroek (Valsbroch) is een kasteel met bijbehorend park en mausoleum van de familie Von Clermont. De oudste vermelding stamt uit 1420. De watermolen naast het kasteel dateert van 1765. Vaalsbroek maakt vandaag de dag deel uit van het Amerikaanse keten Dolce. In het kasteel worden tegenwoordig congressen, bruiloften, recepties, meetings, bedrijfsfeesten e.d. georganiseerd.
 • Kasteel Bloemendal, voormalig buitenverblijf (Schloss Blumenthal) van Von Clermont. In 1846 werd dit gebouw geschonken door de toenmalig eigenaar, de Akense Stadrath Johann Van Lommessen, aan de religieuze Orde van Dames du Sacre Coeur. Daarmee werd Bloemendal een kostschool, waar onder andere ook Rose Fitzgerald Kennedy, de moeder van de latere President van de Verenigde Staten John F. Kennedy, op school heeft gezeten. In de Tweede Wereldoorlog diende het gebouw als veldhospitaal en vanaf 1947 tot 1976 als internaat onder de naam Klooster Bloemendal. Vandaag de dag is het gebouw gerestaureerd en doet dienst als hotel.
 • Voor vakantiegangers is de ANWB-Mergellandroute een geliefde route door het Limburgse heuvelland met een lengte van 110 kilometer per auto en motor of circa 125 kilometer per fiets.

[bewerk] Geografie

Uitzicht over Vaals en Sneeuwberg
Uitzicht over Vaals en Sneeuwberg
 • Vaals is gelegen op het zogenaamde balkon van Europa. Ten zuiden van Vaals, in België, ligt het dorp Gemmenich dat tot de gemeente Plombières (Bleiberg) behoort.
 • Vaals is feitelijk gelegen op de rand van een dode vulkaan. Aken ligt in de krater, vandaar dat daar ook geneeskrachtige warme bronnen zijn.
 • Het gebied tussen Vaals en Gulpen werd in 2005 door de stichting Natuur en Milieu gekozen als mooiste landschap van Nederland en bekroond met 5 sterren.
 • Onder Vaals en zijn omgeving vinden we het zogenaamde Vaalser Groenzand. Dit is een afzetting van een vroegere zee, welke bestaat uit glauconiet- en kleihoudend zand die zo compact zijn, dat het grondwater niet kan wegzinken of bovenkomen. Op plaatsen, waar deze laag wordt onderbroken, ontstaan bronnen.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Vaals; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Vaals"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen