Veluwezoom

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Nationaal Park Veluwezoom
Nationaal Park Veluwezoom

Nationaal Park Veluwezoom is een natuurgebied van 5000 hectare dat beheerd wordt door Natuurmonumenten. Het gebied bestaat uit meerdere gedeelten waaronder diverse landgoederen in het zuidelijk deel van het park.

Het noordelijk deel, het meest natuurlijke deel, bestaat uit bossen als de Imbosch, Schaddevelden, Eerbeekse Veld en 't Asselt. Deze bossen waren oorspronkelijk als productiebos aangeplant, maar het beheer is er nu op gericht om tot een natuurlijk bos te komen. In diverse delen van de Veluwezoom komen grote grazers als edelhert, wild zwijn, Schotse hooglander schapen en IJslandse pony's voor.

Het beheer van Natuurmonumenten is het meest intensief in het zuidelijke deel; hier worden de bestaande landgoederen in stand gehouden. Er wordt zelfs op ecologische wijze graan verbouwd.

Het park bevat o.a. een aantal heidevelden met struikheide, gewone dophei, gaspeldoorn en brem.

In het park bevindt zich het bezoekerscentrum Veluwezoom.

Inhoud

[bewerk] Accommodaties

Bent u op zoek naar een leuk hotel of camping? In de prachtige omgeving en natuur van de Veluwezoom kunt u optimaal genieten van uw rust. Er zijn genoeg mogelijkheden om de prachtige natuur te combineren met een aangenaam verblijf.

Onderstaande vindt u een aantal accommodaties waar u een uitstekend verblijf zult hebben:

[bewerk] Arrangementen

In de Veluwezoom vindt u een groot aanbod van bedrijven, hotels, campings, winkels en restaurants.

U wilt fietsend of wandelend de Veluwezoom ontdekken? Vanuit het Veluwetransferium Posbank per ATB, Veluwescooter of met de GPS gezinspuzzelwandeling?

Of bent u op zoek naar een weekendje weg in de Veluwezoom?

Voor meer arrangementen klikt u op:

Ontdek de Veluwezoom

En voor activiteiten voor het hele gezin kom naar Rheden, bij het Veluwetransferium Posbank is er voor iedereen wat wils!

[bewerk] Bezienswaardigheden

Kasteel Rosendael
Kasteel Rosendael
Kasteel Middachten
Kasteel Middachten
De Posbank
De Posbank

De Veluwezoom met haar prachtige natuur maakt deel uit van de regio Arnhem-Nijmegen. In één van de mooiste regio's van Nederland beleeft u een leuke vakantie of een geweldige dag uit!

De Veluwezoom heeft een prachtige omgeving waar veel te bezichtigen is. Tijdens een bezoek aan de Veluwe mag u een aantal dingen zeker niet overslaan.

[bewerk] Geldersche Kastelen / Geldersch Landschap

Gelderland is een prachtige provincie. De vele kastelen, natuurgebieden en landgoederen zijn de tastbare getuigen van vele eeuwen maatschappelijke en culturele ontwikkeling. Die rijkdom moet in stand worden gehouden. Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen werken daarom nauw samen om het eigen karakter van de provincie te beschermen, zodat u er van kunt genieten. Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen beschermen en beheren bijna 11.000 ha natuur en landschap en een groot aantal kastelen, historische landhuizen, ruïnes en boerderijen in Gelderland. Zeven kastelen en meer dan negentig procent van de terreinen zijn opengesteld voor publiek.

[bewerk] Kasteel Rosendael

Het Gelderse Kasteel Rosendael, even ten oosten van Arnhem, is in de zomer een 'Groen Hemeltjen op Aerd' zoals Constantijn Huygens in 1678 al schreef. Ruim drie eeuwen later is het heuvelachtige park met zijn watervallen, schelpengalerijen en sculpturen nog altijd een betoverende plek. In een brede slotgracht spiegelt zich de middeleeuwse donjon. De wat lompe vorm wordt versierd door een kokette, vroeg 18de eeuwse koepel met een witte lantaarn.

[bewerk] Kasteel Middachten

In de tuinen van Middachten (7 ha.) is de ontwikkeling van de tuinarchitectuur van drie eeuwen terug te vinden. In het hart van de tuinen ligt het kasteel dat dateert uit eind 17e eeuw en beschikt over een volledige authentieke inboedel.

[bewerk] Bezoekerscentrum Veluwezoom

Bezoekercentrum Veluwezoom is een bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Rheden op de Veluwe. Het ligt in het Nationaal Park Veluwezoom. Het is bereikbaar via een wandelroute en per auto.

In het bezoekerscentrum Veluwezoom is veel informatie te vinden over de (plaatselijke) natuur zoals de planten en dieren in het natuurgebied en op de Veluwe. Door middel van een tentoonstelling kan men hier veel van leren. Er is ook informatie over wandel- en fietsroutes te koop.

Ook via visuele middelen zoals een film is er veel over de plaatselijke planten zoals heide en dieren zoals de Schotse hooglanders.

Buiten het centrum is een speelvoorziening voor kinderen.

Voor de complete informatie kijk op / Veluwetransferium Posbank

Kastelen weekend arrangementen

[bewerk] Natuurobservatiepost Herikhuizen en rolstoelpad

Op een klein half uur loopafstand van het bezoekerscentrum, liggen de oude landbouwgronden van de voormalige boerderij Herikhuizen. Aan de rand van dit gebied, dat inmiddels helemaal rustgebied voor wild is, is een na- tuurobservatiepost gebouwd. Vanaf deze bijzondere plek hebben natuurliefhebbers een goed uitzicht over een deel van het rustgebied. Het gebouw is omgevormd tot een hedendaagse ruïne. Vooral vleermuizen, reptielen, amfibieën, verschillende vogelsoorten (bijvoorbeeld uilen) en wilde zwijnen zijn hier te vinden. Vanaf de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum Veluwezoom voert een rolstoelpad naar de natuurobservatiepost Herikhuizen. Dit heuvelachtig rolstoelpad (ca. 1,7 km) door het gebied waar de IJslandse paarden vrij rondlopem is name geschikt voor elektrische rolstoelen. Mensen in een gewone rolstoel kunnen hulp van een ‘sterke’ begeleider goed gebruiken.

[bewerk] De Posbank

Het bekendste punt in het Nationaal Park Veluwezoom is de ‘Posbank’ waar men bij helder weer tot in Duitsland kan kijken. Parkeer uw auto of motor op een van de parkeerplaatsen aan de rand van het natuurgebied en ontdek wandelend de unieke plekjes. Daarna heerlijk uitrusten, wat drinken en genieten van het uitzicht vanaf Koepel de Kaap of Paviljoen de Posbank.

[bewerk] De Rhedense Schaapskudde

Een bezoek aan de schapen van de St. Rhedense Schaapskudde is alleszins de moeite waard. Deze schapen worden door herders gehoed en lopen op de flanken van de Veluwezoom. Zij zorgen door hun aanwezigheid voor een natuurlijke begrazing van de aanwezige heidevelden. In het voorjaar, als er lammetjes worden geboren, kan men "dubbel genieten" van de natuur. Meer informatie over de kudde, haar schapen en activiteiten is te vinden op de website van de kudde: www.schaapskudde.nl / schaapskudde rheden

[bewerk] Familieuitjes

U wilt graag een gezellig dagje uit met de kinderen? Dat kan allemaal in de Veluwezoom! U start bij het Veluwetransferium Posbank met een bezoek aan het bezoekerscentrum Veluwezoom van Natuurmonumenten of de VVV Rheden / VVV & Fietsverhuur Rheden. Dit is een prachtig uitgangspunt voor activiteiten in het Nationaal Park Veluwezoom met het hele gezin. Steppen, wandelen met GPS of op pad met de / Veluwescooter!

Bezoekt u eens Kasteel en Park Rosendaal, TV Toys, de wereld van film- en televisiespeelgoed of ontdek de Spelerij!

Voor meer leuke gezinsarrangementen kunt u kijken op Gezinsuitje.nl.

[bewerk] Fiets & Wandeltochten

In het Nationaal Park Veluwezoom is zo’n 300 kilometer wandelpad aanwezig. Voorts is een groot aantal gemarkeerde wandelroutes uitgezet die u herkent aan de gekleurde pijlen op de paaltjes. In totaal is er zo’n 50 kilometer fietspad, zodat u met de fiets vrijwel overal in het gebied kunt komen. Kaarten met daarop aangegeven wandel- en fietspaden, de mountainbike route en de pijltjesroutes zijn overal verkrijgbaar.

[bewerk] Musea

- Museum Veluwezoom

- Toy Gallery (Speelgoedmuseum)

- The Gallery (Automuseum)

- TV Toys

[bewerk] Recreatiegebieden

[bewerk] Nationaal Park Veluwezoom

Nationaal Park Veluwezoom is een natuurgebied van 5000 hectare dat beheerd wordt door Natuurmonumenten. Het gebied bestaat uit meerdere gedeelten waaronder diverse landgoederen in het zuidelijk deel van het park.

Het noordelijk deel, het meest natuurlijke deel, bestaat uit bossen als de Imbosch, Schaddevelden, Eerbeekse Veld en 't Asselt. Deze bossen waren oorspronkelijk als productiebos aangeplant, maar het Beheersmaatregelen in de natuur beheer is er nu op gericht om tot een natuurlijk bos te komen. In diverse delen van de Veluwezoom komen grote grazers als edelhert, wild zwijn, Schotse hooglander (rund)Schotse hooglander schapen en IJslander (paard)IJslandse pony's voor.

Het beheer van Natuurmonumenten is het meest intensief in het zuidelijke deel; hier worden de bestaande landgoederen in stand gehouden. Er wordt zelfs op ecologische wijze graan verbouwd.

Het park bevat o.a. een aantal heidevelden met struikheide, gewone dophei, gaspeldoorn en Brem (plant)|brem.

In het park bevindt zich het bezoekerscentrum Veluwezoom.

[bewerk] Restaurants

Voor meer restaurants klikt u op: Restaurantgids

[bewerk] Sport

Sporten is leuk en gezond. Polysport Activiteitenpark biedt u mogelijkheden voor een sportieve of actieve dag! Gaat u ook eens lekker zwemmen in het Zwembad De Dumpel te Velp of in het Openluchtzwembad te Reden

[bewerk] Theaters & Bioscopen

Openluchttheater de Pinkenberg/de Alliantie
Openluchttheater de Pinkenberg/de Alliantie

Bent u dol op theatervoorstellingen of de nieuwste films in de bioscoop? De Veluwezoom heeft dat voor u. Kunsthuis 13 is een combinatie van galerie, theater en concertpodium. In Openluchttheater De Pinkenberg/De Alliantie kunt u in de buitenlucht genieten van allerlei voorstellingen voor jong en oud.

Bezoekt u ook eens Filmhuis Dieren en Filmhuis Oosterbeek waar u de nieuwste films kunt zien!

[bewerk] Uitgaan

Discotheek de Stunt is de ideale plek in de Veluwezoom om uit te gaan. Of gaat u eens gezellig naar Café-Zaal Ons Huis in Rheden. Hier is gezelligheid, er worden ook tal van activiteiten georganiseerd. Café "Ons Huis" is een gezellig café met een sfeervolle uitstraling.

Grolsch Café 't Pumpke in Rheden ligt midden in het centrum van Rheden, aan voet van de Posbank. Zij hebben een uitgebreide muziekcollectie en eigenlijk draaien zij gewoon van alles! Dit kan zijn van Nederlandstalig tot krachtige Rock etc.

[bewerk] Winkelen & Koopzondag

Houdt u van winkelen, boodschappen doen op Koopavond of shoppen op Koopzondag?

U kunt heerlijk winkelen in Rheden,Velp, Dieren of Oosterbeek.

[bewerk] Tips

- Ontdek de Veluwezoom

- Veluwezoom arrangementen

- Reisinformatie over de Veluwe

- Evenementenkalender Veluwe


[bewerk] Verblijf in de regio

De Veluwezoom met haar prachtige natuur maakt deel uit van de regio Arnhem-Nijmegen. In één van de mooiste regio's van Nederland beleeft u een leuke vakantie of een geweldige dag uit! Beleef de rijke geschiedenis van Nijmegen. Of wat dacht u van een bezoek aan het landelijke Liemers? Geniet van het bruisende Arnhem of van de rustgevende omgeving van de Gelderse Poort. Verken het pittoreske en idyllische Betuwe en proef het heerlijke fruit van het Land van Maas. Ontdek wat de Regio Arnhem Nijmegen u te bieden heeft!

- Hotels in Veluwe

- Weekendje weg

- Hotels/pensions op de Veluwe

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen