Venezuela

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Theater in Maracaibo
Theater in Maracaibo
Caracas Skyline
Caracas Skyline

De Bolivariaanse Republiek Venezuela is een land in het noorden van Zuid-Amerika en grenst aan de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan in het noorden, Guyana in het oosten, Brazilië in het zuiden en Colombia in het westen. Voor de Venezolaanse kust liggen Aruba, Bonaire, Curaçao, Isla Margarita en Trinidad en Tobago. Het adjectief bolivariaanse slaat op de Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder Simón Bolívar.

[bewerk] Bevolking

Venezuela kent een diverse bevolkingssamenstelling. De oorspronkelijke bewoners zijn de Indianen. De Venezolaanse indianen wonen geïsoleerd in de oerwoud. De grootste bevolkingsgroep bestaat tegenwoordig echter uit Mestizos; afstammelingen van Spaanse kolonisten en Indianen. Daarnaast kent Venezuela een significante vertegenwoordiging Afro-Venezolanen; afstammelingen van Afrikaanse slaven, en afstammelingen van Indianen en Afrikan. Deze groepen kregen tijdens immigratiegolven in de 20e eeuw gezelschap van Italianen, Portugezen, Duitsers en anderen. Van de totale bevolking is 69% van gemengde, 20% Europees, 9% Afrikaans, 2% Indiaans. Aantal inwoners 26 miljoen.


Demografie

Ongeveer 85% van de bevolking leeft in stedelijke gebieden in het noorden van het land. Terwijl ongeveer de helft van Venezuela bezuiden de Orinoco ligt, woont daar slechts 5% van de bevolking. De urbanisatiegraad bedraagt 93%.


Taal

De officiële taal is het Spaans, in het kustgebied voornamelijk Caribisch-Spaans. Daarnaast worden er talloze Indiaanse talen gesproken. Ook zijn er door immigranten gesproken talen.

[bewerk] Geografie

Venezuela kent een grote variëteit aan landschappen, zoals de noordoostelijke uitlopers van het Andesgebergte in het noordwesten en langs de noordelijke Caribische kust, met als hoogste punt de Pico Bolivar van 5007 meter. In het noordwesten liggen ook de laaglanden rond het Meer van Maracaibo en de Golf van Venezuela. Het centrum van het land wordt gekenmerkt door uitgestrekte vlaktes, llanos, die zich uitspreiden van de Colombiaanse grens tot de rivierdelta van de Orinoco. In het zuiden liggen het geïsoleerde Hoogland van Guyana, met de Angelwaterval, de hoogste waterval in de wereld. Op de Gran Sabana zijn veel tepui's te vinden. Het klimaat is tropisch en over het algemeen heet en vochtig, maar meer gematigd in de hooglanden.


Steden

De hoofdstad Caracas is de grootste stad van het land. Andere belangrijke steden zijn:

  • Maracaibo
  • Barquisimeto
  • Valencia
  • Mérida
  • Maracay
  • Ciudad Guayana

[bewerk] Bezienswaaedigheden

  • Coro met zijn haven
  • Nationaal park Canaima
  • Ciudad Universitaria de Caracas


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Venezuela; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Venezuela"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen