Vierhouten

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Vierhouten is een dorp in de gemeente Nunspeet, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het is gelegen op de Veluwe, tussen Elspeet, Nunspeet en Vaassen. Vierhouten heeft 724 inwoners (1 januari 2006).

Het verenigingsleven en de rest van de Vierhouter samenleving heeft als centraal punt het dorpshuis Horsterhoek. In dit dorpshuis komen de Vierhouters samen door middel van onder andere activiteiten en feestavonden.

Inhoud

[bewerk] Recreatie

Door zijn ligging in het bos en aan de heide is Vierhouten een druk bezochte recreatieplek, met veel campings en hotels. Niet voor niets is hier de oudste camping van Nederland gevestigd. Camping "Saxenheim" (thans "Samoza") werd al begin jaren 20 opgericht. De oude kantine uit 1927 (enige jaren na de opening van de camping gebouwd) is nog altijd aanwezig en staat op een heuvel centraal op de camping gelegen.

De Paasheuvel in Vierhouten is een kampeer- en samenkomstterrein, dat tot in de jaren vijftig grote bekendheid genoot als "heilige grond" voor de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC), de jeugdorganisatie van de SDAP en de PvdA.

[bewerk] Bezienswaardigheden

[bewerk] Verscholen Dorp

Een bekende bezienswaardigheid is het voormalig onderduikerskamp "Verscholen Dorp" aan de Pas-opweg. Hier zaten in de Tweede Wereldoorlog veel onderduikers verborgen. Er zijn een drietal hutten nagebouwd en restanten van de oude hutten zijn er ook nog terug te vinden. Bij het kamp staan tevens een tweetal gedenkstenen. Wat verder in de richting van Vierhouten staat aan de Tongerenseweg nog een monument dat herinnert aan de fusillatie van een aantal Joden op die plek. Aan de Nunspeterweg 1 in het dorp Vierhouten zelf, is een klein museum ingericht dat herinnert aan dit kamp en de 2e Wereldoorlog.

[bewerk] Vierhouterbos

Het beukenbos tussen Gortel en VierhoutenHet Vierhouterbos, een oud malebos dat vele eeuwen in gemeenschappelijk gebruik was door de Vierhouters. Men vindt er oude eikenhakhoutbossen, beukenbossen, naaldbossen, een pinetum, oude grafheuvels en helemaal achterin het bos het natuurgebied "Noorderheide" met de waterwerken van Van Beuningen.

Tot in de jaren 80 was het bos particulier eigendom. Het was vroeger een geliefd wandel- en jachtgebied en regelmatig waren er ook leden van het Koninklijk Huis te vinden tijdens jachtpartijen. Tegenwoordig is het bos van Staatsbosbeheer en zijn de grote jachtpartijen verleden tijd.

Staatsbosbeheer heeft veel oude paden dicht gegooid of laten dichtgroeien. Het aantal paden beperkt zich dan ook tot veelal brede boswegen en enkele smallere paden. Onlangs heeft men echter wel weer de historische Niersenseweg, een oude lokale weg, deels open gemaakt.

Er komen veel diersoorten voor in het Vierhouterbos, waaronder: edelhert, damhert, ree, wild zwijn, moeflon, eekhoorn en vos. Zeldzame diersoorten die er voorkomen zijn het vliegend hert en de das.

[bewerk] Elspeetse Heide

De Elspeetse Heide, een glooiend heideveld met enkele vennen. Een restant van de immense heidevlakte die dit deel van de Veluwe ooit bedekte.

De Elspeetse Heide is archeologisch van grote waarde, door de aanwezigheid van oude eikenhakhoutbosjes en grafheuvels.

[bewerk] Vierhoutense Heide'

Het landgoed Vierhoutense Heide, een gebied met bos, een stuk heide en een zandverstuiving. Het 120 hectare grote landgoed is een prachtig wandelgebied en vrij toegankelijk. Het is een restant van een uitgestrekt heide- en stuifzandlandschap dat nu grotendeels is bebost.

Op het heideveld groeien veel jeneverbessen, een beschermde inheemse coniferensoort. Deze jeneverbessenpopulatie is onlangs m.b.v. Europese subsidie ontdaan van andere bomen en struiken, die de ontwikkeling van de jeneverbessen in de weg stonden.

Op het landgoed ligt de "Gobiwoestijn", plaatselijk beter bekend als "De Zandverstuiving" of "'t Zand". Op deze kleine zandverstuiving stuift het zand nog altijd, maar het gebied dreigt te vergrassen. Daarom wordt de zandverstuiving af en toe weer hersteld, door de grassen te verwijderen. Over de zandverstuiving loopt de Waskolkweg, een oude verbindingsweg tussen Vierhouten en het heideven de "Waschkolk" bij Nunspeet. In de "Waschkolk" werden vroeger de schapen gewassen om daarna op de schapenmarkt bij herberg 't Soerel verkocht te worden.

Dit landgoed is particulier bezit en eigendom van de erven Enschedé. De familie Enschedé bezit al honderden jaren een drukkerij, vooral bekend omdat daar sinds jaar en dag de Nederlandse bankbiljetten worden gedrukt.

[bewerk] Heemtuin De Heimanshof

Heemtuin De Heimanshof is een van de oudste heemtuinen van Nederland. Deze tuin werd in 1935 aangelegd door werkloze jongeren van de Arbeiders Jeugd Centrale, bij wijze van werkverschaffingsproject. De heemtuin ligt verscholen op het terrein van camping De Paasheuvel aan 't Frusselt 30 te Vierhouten en is zelfs bij veel Vierhouters onbekend.

De Heimanshof, plaatselijk ook wel bekend als Bruilse Viever of Bronse Viever, is een landschapstuin van 1/2 hectare waarin alle planten verzameld worden die van nature op de Veluwe groeien.

Voor de Tweede Wereldoorlog was het een proeftuin met moeras en een uitgegraven vijver en een weelde aan planten, grassen en mossen uit alle delen van Nederland. Na de oorlog lag de tuin er jarenlang verwaarloosd en overwoekerd bij. In de jaren 90 hebben vrijwiligers de heemtuin weer in ere hersteld. De tuin is vernoemd naar Eli Heimans, onderwijzer en natuurbeschermer.

Op het terrein bevinden zich onder meer wallen met beuken en eiken, een naaldboombosje, een varenhoek, een heideheuvel, een blauwgrasland, een bloemenwei, een leemkuil, een roggeakker, een moerasje en een muurtuin. Door de tuin loopt de Nunbeek, die een grote en kleine vijver van water voorziet. Bij de ingang van de tuin staan vitrines met een verzameling nesten met eieren en merkwaardige houten groeisels uit de natuur.

[bewerk] Culinaire parel

Een jaarlijks terugkerend grootschalig evenement is het zogenaamde "Rondje Vierhouten". Het "Rondje Vierhouten", luidt voor de restaurants de opening van het wildseizoen in, en trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers. De koks van de diverse restaurants en horecagelegenheden (Vierhouten telt er 10 in het hele dorp !), zetten tijdens het "Rondje Vierhouten" hun beste beentje voor en bieden op die dag diverse kleine wildgerechten aan. Vierhouten wordt niet voor niets al jaren aangeduid als "de culinaire parel van de Veluwe". Men kan er van eenvoudig tot zeer luxe eten.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Vierhouten; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen