Vlieland

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Vlieland is vanuit het westen gerekend het tweede bewoonde Nederlandse waddeneiland (streek), gelegen in de provincie Friesland. In vroeger tijden maakte het deel uit van het gewest Texla. Het eiland is onderdeel van de gemeente Vlieland.

Ten noorden grenst het aan de Noordzee en ten zuiden aan de Waddenzee. Ten westen ligt Texel en ten oosten Terschelling. De totale strandlengte is 20 km en de totale lengte van de fietspaden is 26 km.

Rederij Doeksen onderhoudt een veerdienst tussen Harlingen, Terschelling en Oost-Vlieland. Rederij de Vriendschap onderhoudt in de zomerperiode een veerdienst tussen De Cocksdorp op Texel en de Vliehors aan de zuidkant van het eiland speciaal voor fietsers en wandelaars. Vanaf de Vliehors verloopt verder vervoer via een speciaal vrachtvoertuig, de Vliehors Express. De enige buslijn op het eiland, lijn 110, wordt geëxploiteerd door TCR Vlieland.

Toerisme is de voornaamste bron van inkomsten op Vlieland. Vlieland kent een vijftiental hotels en enkele honderden vakantiehuizen en -appartementen. Er zijn twee kampeerterreinen op het eiland; Stortemelk en Lange Paal.

[bewerk] Vuurtoren

Vuurtoren
Vuurtoren

Vlieland: vuurtorenBoven op de Vuurboetsduin staat de vuurtoren van Vlieland. De vuurtoren is zelf maar 18 meter hoog, maar door de hoge ligging van 36 meter, schijnt de toren 54 meter boven de zeespiegel. De vuurtoren is in 1909 opgericht, daarvoor deed hij dienst in IJmuiden. In 1929 is naast de vuurtoren een uitkijkpost op palen gebouwd. In 1986 is de koepel geheel vernieuwd.

Het licht van de vuurtoren brandt twee seconden en is daarna twee seconden uit. De lampen en het glas staan stil, er draait een soort gordijn dat het licht elke twee seconden afschermt. In de vuurtoren is nog wel regelmatig een vuurtorenwachter aanwezig, de vuurtoren zelf werkt echter geheel automatisch. In juli 2006 was de vuurtoren nog publiek toegankelijk. In de uitkijkpost naast de vuurtoren zijn tijdens openingstijden diverse souvenirs te koop.

[bewerk] Haven

De jachthaven van Vlieland, één van de 17 Waddenhavens, is gesitueerd aan de zuidkant van het eiland, ca. 800 meter ten oosten van het dorp Oost-Vlieland. Behalve de haven heeft Vlieland een aparte aanlegsteiger voor de veerdienst bij het dorp zelf. De haven is het hele jaar geopend en biedt plaats aan ca. 250 schepen. De haven is ook bij laagwater aan te varen. Vanwege de relatief sterke stroom, die dwars op de haveningang staat en de smalle doorvaart is het onmogelijk om zeilend de haven te naderen of te vertrekken. In de zomervakantie moet er rekening mee worden gehouden dat de haven vol is en er geen nieuwe schepen toegelaten worden. Dit betekent dat vaak al voor 14.00 uur een ligplaats gezocht moet worden. Charterschepen meren af in de werkhaven, het zuidelijk gedeelte. Als de haven vol is zijn de alternatieven droogvallen voor het dorp of een beschutte plaat achter de Richel of doorvaren naar Terschelling (met een gunstig tij 1,5 tot 2 uur zeilen).

[bewerk] Uitbreiding jachthaven

Per augustus 2007 wordt er gewerkt aan de uitbreiding van de jachthaven. Meer informatie: website jachthaven Vlieland


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Vlieland; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Vlieland"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen