Vondelpark, Amsterdam

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Vondelpark is een langgerekt park in Amsterdam in het stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid, op de grens met het stadsdeel Oud-West. Het strekt zich uit van de Stadhouderskade tot aan de Amstelveenseweg. Het is genoemd naar de dichter en toneelschrijver Joost van den Vondel, van wie een standbeeld in het park staat. Het park is sinds 1996 een rijksmonument.

[bewerk] Historie

Het Vondelpark is ontstaan in 1864 toen een groep particulieren rond C.P. van Eeghen, verenigd in de bouwonderneming Willemspark, het gebied aankocht. Het ontwerp van het park was van tuinarchitect Jan David Zocher. In 1865 ging het open voor publiek. Het werd aanvankelijk het Nieuwe Park genoemd. Nadat in 1867 in het park het standbeeld van Vondel werd geplaatst, ging het park al snel "Vondelpark" heten. Dit werd in 1880 de officiƫle naam.

In 1893 werd fietsen in het Vondelpark toegestaan, na veel discussie alleen in de ochtenduren. Omdat het Vondelpark toen nog in particuliere handen was kon je er ook niet worden bekeurd zoals bijvoorbeeld voor rijden zonder licht. Tot 1953 was het Vondelpark het bezit van de Vereniging tot aanleg van een rij- en wandelpark. Omdat de vereniging het onderhoud niet meer kon betalen schonk ze het park aan de gemeente Amsterdam.

Het Vondelpark is ontworpen in de Engelse landschapstijl. De bedoeling van deze stijl is dat de bezoeker zich in de natuur waant wanneer hij door het park loopt. Tijdens de huidige restauratie van het park wordt deze illusie versterkt door het verbinden van de vijvers en de aanleg van natuurlijke oevers.

[bewerk] Bekendste en drukste park van Amsterdam

Het Vondelpark is het meest bekende en drukst bezochte park van Amsterdam geworden. Naast de Amsterdammers vinden ook veel toeristen hun weg naar dit park. In de zomermaanden worden theatervoorstellingen en concerten gehouden in het Openluchttheater. Aan de rand van het park bevindt zich het Vondelparkpaviljoen, waarin het Filmmuseum is gevestigd. Ook de belangrijkste jeugdherberg (stayokay) ligt bij het park. Voorts bevindt zich een tennispark in het Vondelpark. Jaarlijks vinden in het Vondelpark het Vondelpark Open Golftoernooi en de Vondelparkloop plaats, op 18 januari 2004 voor de 30e keer. Een grote esdoorn die in de zomer van 2006 door een onweer omver werd geblazen, staat met een halfdode kruin scheef in het grasveld naast het Vondelbeeld ter inspiratie van eigenwijze fotografen en koppige dichters.[1] Ook Acda en de Munnik hebben het in hun lied "Het Vondelpark Vannacht" over dit park.

In de voormalige Amsterdamse Hervormde Parkkerk in stadsdeel Oud-Zuid naast het park is begin 2007 het Orgelpark geopend. In de Vondelstraat die in Oud-West langs het park loopt, staat sinds 1872 de Vondelkerk.

'Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Vondelpark Amsterdam; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen