Walcheren

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Walcheren is een landstreek en een schiereiland in het westen van de provincie Zeeland en bestaat uit de drie gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen. Walcheren wordt omsloten door de Noordzee, de Westerschelde, en het Veerse Meer. Het voormalig eiland Walcheren is een heden ten dage een voortzetting van het schiereiland Zuid-Beveland (aan de gemeenten Borsele en Goes). Walcheren telt 113.000 inwoners op een oppervlakte van 216 kmĀ² en is daarmee het dichtstbevolkte eiland van Zeeland.

Inhoud

[bewerk] Tip

Klikt u hier voor de leukste uitjes in Walcheren

[bewerk] Ligging

Walcheren is een overwegend landelijke regio. De twee grootste plaatsen op het eiland zijn Vlissingen en Middelburg, deze steden vormen samen een stadsgewest. Ten noorden van Middelburg ligt het historische stadje Veere aan het Veerse Meer. Het grootste dorp van Walcheren is Koudekerke, dat zich ten westen van Vlissingen en Middelburg bevindt.

Walcheren telt diverse badplaatsen, waarvan Domburg de bekendste is. Andere badplaatsen zijn Zoutelande, Dishoek, Westkapelle, Oostkapelle en Vrouwenpolder.

[bewerk] Gemeenten

Middelburg, Veere en Vlissingen

[bewerk] De Deltawerken

De Veerse Gatdam uit 1961, een onderdeel van de Deltawerken, verbindt Walcheren met Noord-Beveland. Het vroeger Veerse Gat heet tegenwoordig het Veerse Meer en is een populair watersportgebied dat veel toeristen trekt.

De haven van de stad Veere is door de aanleg van de Veerse Gatdam niet meer met de zee verbonden, waardoor de vissersvloot van Veere moest uitwijken. De kustlijn is echter door de aanleg van de dam aanzienlijk verkort, wat het gevaar voor overstroming van Walcheren flink vermindert.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Walcheren; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Walcheren"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen