Walibi World

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Walibi World is een attractiepark gelegen in Biddinghuizen (gemeente Dronten) in de provincie Flevoland. Voorheen heette dit park Six Flags Holland, daarvoor Walibi Flevo en nog langer geleden De Flevohof. Walibi World wil gezien worden als familiepark, maar door de investeringen van Six Flags in toentertijd nog Six Flags Holland, heeft Walibi World het imago van Thrill Park nog steeds.

Inhoud

[bewerk] Geschiedenis

Walibi World werd geopend als De Flevohof in 1971. Indertijd was het nog een klein park. De Flevohof bestond onder andere uit een indianendorp, huisjes met bijvoorbeeld een ballenbak, modeltreintjes en oldtimers. De Flevohof had ook een leerzaam karakter. Je kon er veel leren over de landbouw, zoals hoe planten in een kas groeien.

In 1992 werd de Flevohof failliet verklaard en werd het overgenomen door de Walibi Group. Eind 1993 begon de bouw van veel nieuwe attracties en werd de Flevohof van een educatief park veranderd in een attractiepark. Op 7 mei 1994 opende het park onder de naam Walibi Flevo. Het was het eerste park op het Europese vasteland dat een achtbaan kreeg waar de stoeltjes onder de rails hangen (El Condor). De naam Walibi is overigens een door de Belgische oprichters gekozen samenvoeging van de Belgische plaatsen Wavre, Limal en Bierges. In Wavre ligt namelijk het 'moederpark'. Doordat in Australië een kleine kangoeroe voorkomt, genaamd Wallabie (wat dus sterk lijkt op Walibi), lag de keuze voor een kangoeroe als karakter voor het oprapen. De naam Walibi is inmiddels zo ingeburgerd dat menig persoon het in het dagelijks leven niet heeft over een Wallabie, maar (ten onrechte en tot genoegen van de oprichters) over een Walibi, als het gaat over een kangoeroe.

In 1998 werd de Walibi Group overgenomen door Premier Parks Inc. Dit bedrijf had in Amerika al vele parken, en begon uit te breiden naar Europa. Twee jaar lang was daar niets van merkbaar in het park, tot in 2000 Premier Parks haar naam veranderde in Six Flags Inc. en Walibi werd getransformeerd in Six Flags Holland. Na een enorme metamorfose en een miljoenen inverstering opende in datzelfde jaar het park haar poorten. Het publiek kon genieten van maarliefst 30 nieuwe attracties en een compleet nieuwe thematisering. De Looney Tunes waren een belangrijk onderwerp in Six Flags, net als de grote hoeveelheid achtbanen. Six Flags Holland positioneerde zich ongekend groots op de tienermarkt. Dat het accent ook op deze doelgroep lag is af te leiden aan de slogan van Six Flags Holland: "Rollercoaster Capital of Europe".

In 2004 werden Six Flags Holland en de andere Europese parken overgenomen door Palamon Capital Partners, dit werd ook gelijk het laatste jaar voor Six Flags Holland. Het park moest een nieuwe naam krijgen, dus er werd een onderzoek gedaan. Bij 75% van de ondervraagden had Walibi nog steeds een positieve bekendheid, vanwege de internationale uitstraling van het park werd 'World' toegevoegd. Walibi World is het seizoen daarna (2005) geopend. De Looney Tunes zijn vervangen door de vertrouwde oranje kangaroo en de vriendjes die hij op zijn reis heeft ontmoet. Het gedeelte dat vroeger "Bugs Bunny Wereld" was heet voortaan "Walibi Land" en de achtbaan "Superman: The Ride" werd "Xpress)", en zo zijn er nog een aantal kleine zaken gewijzigd. Walibi World probeert meer de doelgroep families met kinderen aan te trekken.

In de tweede helft van seizoen 2006 zijn de StarParksparken overgenomen door de Franse onderneming Grévin & Cie (Compagnie des Alpes), exploitant van pret- en vakantieparken in heel Europa. Andere parken die ook bij deze groep horen in Nederland zijn het Dolfinarium en Avonturenpark Hellendoorn. Extreme wijzigingen in het park worden na deze overname vooralsnog niet verwacht. Wel werd dit seizoen de "La Via Volta" verwijderd, en een interactieve fontein geplaatst. En zijn er nog een aantal kleinere attracties verwijdert en verplaatst naar andere parken van Compagnie des Alpes, ook sloot er een show complex.

De toekomst zal zich vooral richten op het maximaliseren van de winst voor Compagnie des Alpes. Dit kan leiden naar vederen inkrimping van het park. Grote invertseringen staan ook niet geplant voor de komende 5 jaar.

[bewerk] Bereikbaarheid

Het park is bereikbaar per openbaar vervoer via het NS station Harderwijk. Hier kan men met de pendelbus Walibi World Express verder reizen naar het park. Dit duurt ongeveer 25 minuten. Tevens kan men in de bus speciale kaartjes kopen, zowel met als zonder entree van het park.

[bewerk] Themagebieden

Bord met op de achtergrond de achtbaan Goliath.Walibi World bestaat uit een aantal themagebieden met daarin de attracties en horecapunten. Hieronder een opsomming van de gebieden.

 • Speed Zone (met onder andere de achtbaan Goliath)
 • Canadian Yukon (met onder andere de waterattractie Crazy River)
 • France (met onder andere La Grande Roue, het reuzenrad van het park)
 • Hollywood, the main street (met onder andere de achtbaan Xpress)
 • Italië (hier stond la via volta)
 • Mexico (met onder andere de Suspended Looping Coaster El Condor)
 • Sherwood Forest (met onder andere de houten achtbaan Robin Hood)
 • Walibi Land (met onder andere de kinderachtbaan Woks Waanzin)
 • Wild Wild West (met onder andere The Flying Dutchman Gold Mine)

[bewerk] Attracties

De nieuwste achtbaan: Goliath
De nieuwste achtbaan: Goliath
 • Aztec. Hierbij is het de bedoeling dat men in een stoel gaat zitten, die weer aan een soort 'bakje' is bevestigd. Daarna schommelt het 'bakje' van links naar rechts, en van rechts naar links. Je kijkt dus vooruit, en dan gaat het bakje naar links of naar rechts.
 • Crazy River. Dit is een boomstamattractie met een paar hellingen. Soms gaat men ook achteruit van een helling af, doordat het bootje daarvoor, bovenop de helling, gedraaid heeft. Uiteraard is er ook een erg steile helling voor het laatst bewaard, zoals dat vaak zo is bij boomstamattracties.
 • El Condor. Dit is een hangende achtbaan. Men zit in een stoel die 'hangt' aan de achtbaan. Ook zitten er een paar loopings in. Snelheden kunnen oplopen tot wel 80 km/u.
 • El Rio Grande. Dit is een wildwaterbaan. Men zit in een bootje, bestemd voor 8 personen. Daarna gaat men met het bootje de rivier op, waarbij veel water niet ontbreekt, zoals een waterval.
 • Excalibur. Dit is een zogenaamde topspin. Men zit in net zo'n 'bakje' als bij de Aztec, maar hierbij gaat men over de kop, vooruit én achteruit.
 • Flying Dutchman Goldmine. Dit is een wilde muis achtbaan. In een karretje, bestemd voor 4 personen, gaat men eerst de helling oop, en daarna volgen erg scherpe bochten, met soms een steile helling naar onderen. Snelheden kunnen oplopen tot wel 45 km/u.
 • G-Force. Deze attractie wordt ook wel 'Enterprise' genoemd. Het heeft iets van een draaimolen of een zweef, maar het gaat veel sneller. Men zit alleen in een stoel, en gaat telkens, rondje voor rondje, draaien, met erg veel snelheid. Ook kan deze attractie van richting veranderen, namelijk dat het als een scharnier omhoog draait.
 • Goliath. Dit is waarschijnlijk de attractie waarbij iedereen die het woord Walibi World hoort, meteen daar aan denkt. Het is dan ook hét gezicht van het park. Het is een stalen achtbaan, die van een erg hoge hoogte, meteen steil naar onderen racet, waarbij snelheden kunnen oplopen van wel 100 km/u. Het heeft een paar hellingen, en is de langste achtbaan in het park.
 • Hudson Bay. Dit is een schommelschip. Men gaat in een stoel zitten, in het schip, en daarna schommelt het schip heen en weer.
 • Il Gladiatore. Dit is een soort zweef, maar het gaat lang niet zo snel als de G-Force. Men kan met 4 personen in een 'bakje' zitten.
 • La Grande Roue. Dit is een reuzenrad. Met een hoogte van 45 meter heeft men dan ook een prachtig uitzicht over het park, Flevoland en het Veluwemeer.
 • La Via Volta. Dit was een stalen achtbaan. Deze achtbaan ging eerst de helling op, waarna men diezelfde helling weer afviel, een paar loopings maakte, en op zo'n zelfde helling terecht kwam, en vervolgens de baan vanaf achter nog een keer aflegde. Deze achtbaan is op 3 juni 2007 gesloten, en de trein is inmiddels uit het park verwijderd. Op het plein van La Via Volta is een interactieve fontein gebouwd. Wat er voor La Via Volta in de plaats komt, is nog niet bekend.
 • Le Tour Des Jardins. Dit is een kinderattractie. Hierbij gaat men in een oldtimer zitten, en een rustig parcours afleggen door een 'tuin'.
 • Pavillon de Thé. Dit is een zogenaamde theekopattractie. Men zit in lege kopjes thee, die rond draaien.
 • Piccolini. Dit is een zweefmolen. Men gaat in een stoeltje zitten en draait rond de molen.
 • Robin Hood. Dit is een lange, houten achtbaan met veel, soms steile hellingen. Hierbij kunnen snelheden oplopen tot wel 80 km/u.
 • Skydiver. Dit is een zogenaamde freefall-attractie. Men gaat van een extreem grote hoogte bungeejumpen. Ook betaalt men hiervoor een prijs.
 • Space Shot. Dit is een zogenaamde launched-freefall-attractie. Men gaat in een stoel zitten, samen met anderen. Deze stoelen zitten rond een lange paal. Opeens wordt men langs die paal de lucht ingeschoten. Ook kan men vanuit de lucht naar beneden geschoten worden. Space Shot was in de Walibi Flevo -tijd een revolutionaire attractie.
 • Splash Battle. Dit is een nieuwe waterattractie die na de introductie van Walibi World is geplaatst. Het is de bedoeling dat men, langzaam rijdend in een karretje, anderen natspuit.
 • Tomahawk. Dit is een soort frisbee, die heen en weer gaat. Deze gaat wel veel sneller dan bijvoorbeeld de Hudson Bay.
 • Xpress, (voorheen bekend als Superman: The Ride). Dit is een stalen achtbaan. Men wordt in het begin, in een karretje, een donkere tunnel ingereden, waarna men na enkele seconden wachten in 2.8 seconde naar een snelheid van 90 km/h gelanceerd wordt. Daarna volgen enkele loopings en kurketrekkers, de gehele rit duurt 1 minuut en 40 seconden.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Walibi World; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen