Waterland

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Waterland. Geringe hoogteverschillen tussen land en water.
Waterland. Geringe hoogteverschillen tussen land en water.

Waterland is een regio in de provincie Noord-Holland en tevens de benaming voor een oude landstreek en gewest. De streek is een laaggelegen veenweidegebied doorsneden door vele sloten en vaarten.

De huidige streek Waterland omvat het gebied van de huidige gemeenten Landsmeer, Purmerend (behalve de Purmer) en Waterland. Tot de opkomst van grootstedelijke bebouwing behoorde ook het gebied van het stadsdeel Amsterdam-Noord tot Waterland, maar nu wordt alleen Landelijk Noord nog als deel van Waterland beschouwd.

De regio Waterland is een overlegplatform van de gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Waterland en Zeevang. De grootste woonkernen zijn Edam-Volendam, Monnickendam en Purmerend.

In Waterland wordt vanouds het Waterlands dialect gesproken. Tegenwoordig wordt het dialect steeds meer verdrongen door het AN en het Amsterdams. Toch worden dialecten als het Markens en vooral het Volendams, die beiden als "Waterlands" worden beschouwd, tot op de dag van vandaag gesproken.

[bewerk] Tip

Klikt u hier voor diverse arrangementen in de regio Waterland


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Waterland; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Waterland"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen