Waterlooplein, Amsterdam

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Waterlooplein is een plein in de Binnenstad van Amsterdam. Op het plein is dagelijks een vlooienmarkt. Er zijn ongeveer 300 verkoopplaatsen en de markt is zes dagen per week geopend.

[bewerk] Geschiedenis

Schilderij van J. Lamers, 1880Het Waterlooplein is ontstaan toen in 1880 de Leprozengracht en de Houtgracht werden gedempt. Het stadsbestuur besloot dat de voornamelijk Joodse kooplieden die in de omgeving van de Jodenbreestraat hun handel dreven in vervolg maar op het 'nieuwe' plein moesten gaan staan. Vanaf 1893 werd het plein een dagmarkt, alleen 's zaterdags gesloten.

Het schilderij hiernaast toont de situatie in 1880. De gracht vooraan is de Leprozengracht en de gracht die vanaf links voorlangs de kerk loopt is de Houtgracht. Deze beide grachten werden in 1882 gedempt, waardoor het Waterlooplein ontstond.

[bewerk] Weemoed met een scheutje gein

Altijd bedrijvigheid op het Waterlooplein"Oh Waterlooplein" zongen Johnny en Rijk (Johnny Kraaykamp sr. en Rijk de Gooyer) in 1969 op de wijs van "Oh Champs Elysées" van Joe Dassin. De tekst was geleverd door Johnny Austerlitz, een alias van Herman Pieter de Boer.

hoere

[bewerk] Fotografen

Johannes Leendert Scherpenisse heeft tussen 1905 en 1913 het Waterlooplein vastgelegd.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Waterlooplein; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen