Wereldmuseum, Rotterdam

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Wereldmuseum in Rotterdam is een museum over culturen in het heden en het verleden. Het is de voortzetting van het Museum voor Land- en Volkenkunde. Het museum bevindt zich op de hoek Veerkade en Willemskade.

[bewerk] Geschiedenis

Het museum is gesticht in 1883 en toont kunst- en gebruiksvoorwerpen van culturen over de hele wereld. De verzameling ontstond min of meer 'toevallig' door het bijeenbrengen van voorwerpen die Nederlandse missionarissen, zeelieden, militairen en kooplieden als 'trofee' van over de hele wereld meenamen. Onder directeur J.W. van Nouhuys (1915-1934), die zelf als volkenkundige op Nieuw-Guinea actief was geweest, werd de verzameling op een wetenschappelijke wijze aangepakt.

[bewerk] Het gebouw

Het museum is gehuisvest in het vroegere clubgebouw van de Koninklijke Yachtvereniging. Het gebouw stamt uit 1851 en is in 1910 in verband met de groei van de collectie met een verdieping uitgebreid. Na het overlijden van de voorzitter van de Yachtvereniging, Prins Hendrik in 1879 is het gebouw verkocht aan de gemeente Rotterdam.

[bewerk] Hotel Het Reispaleis

Hotel Het Reispaleis is een stuk bedoeld speciaal voor kinderen. Je kan een sleutel krijgen van een of meerdere kamers en daarin rondkijken en op ontdekkingstocht gaan. Iedere kamer behoort tot een andere land of werelddeel en is uniek ingericht over een bepaald onderwerp.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Wereldmuseum; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen