Wijk aan Zee

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Wijk aan Zee is een dorp dat sinds 1936 deel uitmaakt van de gemeente Beverwijk, in de provincie Noord-Holland. Wijk aan Zee was samen met het dorp Wijk aan Duin, voordat het onder de gemeente Beverwijk viel, onder de naam Wijk aan Zee en Duin een zelfstandige gemeente. Het dorp heeft circa 2400 inwoners. Wijk aan Zee ligt op één weg na ingeklemd tussen het staalbedrijf Corus (het vroegere Hoogovens), de Noordzee en het Noord-Hollands Duinreservaat. Het strand van Wijk aan Zee

[bewerk] Tip

[bewerk] Badgasten

De opening van het eerste Badhotel aan de Zwaanstraat (1881) was een eerste aanzet tot een nieuwe industrie. De bevolking ging zich toeleggen op de ontvangst van badgasten. Vooral inwoners van Amsterdam streken er met hun gezin neer. Het tekort aan ruimte werd door de pensionhouders eenvoudig opgelost door aan de voorpuien serres te bouwen die vervolgens als slaapplaats voor de badgasten konden dienen. De Zwaanstraat werd verlengd tot aan het strand. Dat maakte het de gasten van het Badhotel mogelijk om na een korte wandeling in zee te baden. Oorspronkelijk liet men zich met een koetsje in zee rijden, later durfde men zich in badkostuum op het strand te wagen en uiteindelijk zijn de bikini's en de zwembroeken het strandbeeld gaan beheersen (behalve dan op het naaktstrand tussen Wijk aan Zee en Heemskerk). Aan het einde van de negentiende eeuw gingen de badgasten uit Amsterdam steeds vaker een eigen zomerverblijf bouwen aan de zuidrand van het dorp. (Zo ontstond ook de woning die later het hotel "Berg en Dal" zou worden, maar dat in 1961 uitbrandde na een totale renovatie .) Anderen huurden een huis in Wijk aan Zee voor enkele maanden of weken. De eigenaar-verhuurder en zijn familie woonden dan in het zogenaamde zomerhuis achter de woning. Tot aan de jaren zeventig was het gebruikelijk dat de katholieke kerk in Wijk aan Zee in de zomermaanden in een dependance extra missen hield, omdat de dorpskerk te klein was om de in de zomer sterk uitgedijde toestroom te herbergen. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw is aan het langdurig verblijf van badgasten in Wijk aan Zee grotendeels een eind gekomen. Sindsdien ligt voor Wijk aan Zee het zwaartepunt op de dagrecreatie. Op het strand van Wijk aan Zee (dat het breedste is van het vasteland van Nederland) kan men elke zomer een lange rij strandhuisjes vinden, die 's nachts echter niet gebruikt mogen worden.

De leukste strandactiviteiten vind je hier!

[bewerk] Voorzieningen en bezienswaardigheden

Wijk aan Zee heeft twee campingterreinen, een Nivonhuis met een camping, negen hotels en dertig horecazaken. Verder zijn er een revalidatiecentrum en een scholengemeenschap voor meervoudig gehandicapten: Heliomare.

In het dorpshuis De Moriaan wordt jaarlijks het internationale Corus schaaktoernooi gehouden.

De uit omstreeks 1420 stammende Dorpskerk is een rijksmonument, evenals het zich daarin bevindende Maarschalkerweerdorgel uit 1905.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Wijk aan Zee; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen