Zagreb

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Zagreb is de hoofdstad van Kroatië en van de provincie Zagreb. De stad ligt in het noorden van het land, dicht bij de grens met Slovenië, en telde in 2005 973.667 inwoners.

De stad Zagreb ligt aan de rivier de Sava en aan de voet van het gebergte Medvednica aan de rand van de Pannonische vlakte. Bestuurlijk vormt Zagreb een afzonderlijke provincie met circa 1 200.000 inwoners en het is tevens het bestuurscentrum van de provincie die de omgeving omvat (Zagrebačka županija). Groot-Zagreb huisvest ongeveer een op de vijf inwoners van Kroatië.

Zagreb heeft diverse musea, waaronder het archeologisch museum, het Kroatische museum van natuurwetenschappen en het museum voor moderne kunsten.

Inhoud

[bewerk] Naam

De naam "Zagreb" kwam voor het eerst voor in 1094. Hij is afgeleid van het Kroatische in de slenk. De nu minder gebruikte, oudere Duitse naam "Agram" is afgeleid van "am Graben", wat hetzelfde betekent. Het Kroatische grab en het Duitse Grab zijn beide verwant aan het Nederlandse graf.

Er zijn ook andere verhalen over de herkomst van de naam Zagreb. Één gaat over een Kroatische ban (leider van een bepaald gebied) die zijn leger door een verlaten gebied leidde, waardoor zijn soldaten dorstig werden. Omdat hij zo kwaad was stak hij zijn sabel in de grond en opeens spoot er water uit de grond. Hij gaf het bevel aan zijn soldaten om de bodem ("zagreb" in Kroatisch) bloot te leggen om bij het water te komen. Zo zou de stad aan zijn naam zijn gekomen. Sommigen denken dat het werkwoord zagreb (als in graven) ook met de benaming te maken heeft. Dit idee wordt gesteund door geleerden, omdat de stad achter een gat in de grond (graba) met water lag.

Een andere theorie is dat Zagreb "plaats achter de heuvel" betekent ("za breg"), bijvoorbeeld achter de oever van de Sava, en dat de naam daarna veranderd is in Zagreb. Deze theorie wordt ondersteund door het feit dat de Sava vroeger dichterbij het centrum van de stad stroomde. Diep onder de grond in het midden in het centrum van Zagreb, bij de huidige Cvjetni trg ("Cvjetni plein") zijn stukken van een houten boot gevonden.

Enkele geleerden gaan ervan uit dat de naam Zagreb geen Slavische herkomst heeft, net zomin als de Kroaten volgens hen Slaven zouden zijn. Zij menen dat de Kroaten oorspronkelijk Iraniërs zijn [bron?]. De naam Zagreb zou afstammen van het woord "za grebom" (achter de tombe). De tombe zou dan de tombe aan de straat Drziceva kunnen zijn, of een tombe in Gric of Kaptol die nog niet blootgelegd is.

[bewerk] Omgeving

Het gebied rond Zagreb wordt al sinds de prehistorie bewoond. Dit bevestigen archeologische vondsten uit het paleolithicum in de grot Veternica en opgravingen van de verwoeste Romeinse stad Andautonia vlak bij het huidige dorpje Ščitarjevo.

De oude dorpjes rondom Medvednica zoals Šestine, Gračani en Remete liggen als een ring rond de stad en hebben ondanks de stadsuitbreiding hun tradities behouden, met onder meer folklore, klederdracht, Šestine-paraplu's en producten als gemberkoek.

Vanaf de berg de Medvednica (Zagrebačka gora), met als hoogste punt Sljeme (1033 meter) heeft men een panoramisch overzicht op de metropool van Zagreb, de valleien van de rivieren de Sava en de Kupa en op de regio Hrvatsko Zagorje. Half januari 2005 werd op de Sljeme de World Ski Championship gehouden. Rond deze berg zijn verschillende dorpen met accommodaties en restaurants voor skiërs en wandelaars. Sljeme heeft vier afdalingen, drie skiliften en één stoeltjeslift.

Bij de Medvednica ligt Medvedgrad, een middeleeuwse burcht uit de 13e eeuw die recent gerenoveerd is. Vanaf de heuvel heeft men een blik op de stad en de Schrijn van het Vaderland, een herdenkingsplaats met de eeuwige vlam, ter nagedachtenis aan de Kroaten die voor hun vaderland gestorven zijn.

Reisorganisaties organiseren begeleide excursies door het gebied rondom Zagreb en stadsexcursies aan Zagreb.

[bewerk] Cultuur

Zagreb telt zo'n 20 theaters, waaronder het indrukwekkende Kroatisch Nationaal Theater, gebouwd in 1895. De concerthal "Vatroslav Lisinski", is vernoemd naar de componist van het eerste Kroatische opera. Deze zaal werd in 1973 gebouwd en wordt jaarlijks door 760.000 mensen bezocht. De grote zaal heeft 1847 stoelen en beslaat een oppervlakte van 2360m2. De kleinere zaal biedt plaats voor 304 mensen en beslaat 360m2.

In Zagreb vinden vele binnenlandse en buitenlandse evenementen plaats, zoals het jaarlijkse Animafest (Wereld Festival voor animatiefilms), festival voor avant-garde muziek (om het jaar), het Festival van het Zagrebse Orkest en de beroemde bloemententoonstelling Floraart (aan het einde van mei en begin juni), een oldtimer rally, de Week van 20e-eeuwse Concertdans en Eurokaz en het internationale festival voor theater (in juni), met jaarlijkse evenementen. 's Zomers zijn er theateroptreden en concerten, voornamelijk in de Opperstad van Kroatië, deze zijn zowel binnen als buiten.

In Zagreb vindt ook het oudste Kroatische muziekfestival Zagrebfest plaats, met popmuziek en internationale sportevenementen. Een ander groot feest is de Dag van de Stad Zagreb (op 16 november) dat uitbundig gevierd wordt aan het Jarunmeer aan de zuidwestrand van de stad.

Op de berg Sljeme staat de 169 meter hoge TV Toren van Zagreb, met een gepland restaurant op 75 meter hoogte.

[bewerk] Musea

Zagreb heeft vele musea over de geschiedenis en cultuur van Zagreb en Kroatië, maar ook met collecties over Europa en de wereld. Samen bevatten de musea en galerijen zo'n 3,6 miljoen objecten, privé- en kerkcollecties niet meegerekend.

 • Het Archeologisch Museum bezit meer dan 400.000 voorwerpen, niet alle tentoongesteld. Deze voorwerpen betreffen de geschiedenis van de Kroaten in Kroatië. Verder zijn er nog enkele wereldcollecties, zoals de Egyptische verzameling, met de Liber Linteus en de oudste Etruskische teksten ter wereld (Liber Linteus Zagrabiensis), en een muntenverzameling. Een deel van het museum is speciaal aan Romeinse stenen monumenten gewijd.
 • Een ander druk bezocht museum is het Mimara Museum. Van totaal 3700 verschillende kunstwerken zijn er meer dan 1500 permanent tentoongesteld, van prehistorie tot 20e eeuw.

De permanente opstelling toont kunstwerken van Italianen als Lorenzetti, Raffaello, Giorgione, Veronese, Caravaggio, Canaletto. Verder zo'n 110 schilderijen van Nederlandse en Vlaamse schilders: Rembrandt, Van Goyen, Ruisdael, Van der Weyden, Bosch, Rubens en Van Dyck. Meer dan 30 meesterwerken van Spaanse kunstenaars: Velasquez, Murillo, Goya. Zo'n 20 schilderijen van Duitse kunstenaars: Holbein, Liebermann, Leibl. Ongeveer 30 schilderijen van Engelse schilders: Gainsborough, Turner, Bonington. Verder zijn er nog meer dan 120 schilderijen van Franse schilders zoals Georges de la Tour, Boucher, Chardin, Delacroix, Corot, Manet, Renoir en Degas.

 • Het Kroatisch Museum voor Natuurwetenschappen bewaart 's werelds grootste verzameling van Neanderthalers die in de regio gevonden werd. Verder zijn er onder andere stenen wapens en prehistorische voorwerpen.
 • Het Technisch Museum bezit de oudste werkende machine uit de regio (uit 1830). Er zijn ook nog enkele werkende uitvindingen van Nikola Tesla, enkele oude vliegtuigen en een echte mijn.
 • In het Kunstpaviljoen ontworpen door de twee beroemde Weense architecten van theaters in Centraal-Europa Hellmet en Fellmer, is een neoklassieke tentoonstelling. Tentoonstellingen worden ook in het Meštrović gebouw op het Hrvatskih Velikana Plein gehouden.

Een blik op het Zrinjevac park vlak bij het stadscentrum De bloementuin van Zagreb

 • Het Museum voor Naïeve Kunst toont meer dan 100 meesterwerken van verschillende kunstenaars van de Kroatische naïeve kunst. Ook het Wereld Centrum toont meesterwerken van de Kroatische naïeve en hedendaagse kunst.
 • De Strossmayer Galerij van Oude Kunstenaars (behorend tot de HAZU -zie onder - op het Zrinski Plein 11) biedt permanente tentoonstellingen van Europese schilders van de 14e eeuw tot aan de 19e eeuw.
 • De Studio van Ivan Meštrović bevat beeldhouwwerken, schilderijen, lithografische portfolio’s en andere kunstwerken van deze kunstenaar.
 • Verder zijn er nog het Kroatisch Historische Museum, het Museum van de Stad Zagreb, het Museum van Kunsten, het Etnografisch Museum, het Kroatische School Museum, het Kroatische Jagersmuseum, het Kroatische Sport Museum, het Kroatische Post en Telecommunicatie Museum, de HAZU (de Kroatische Academie van Wetenschappen en Kunsten) verzameling van monumenten, en het Grafische Kabinet van de HAZU.

[bewerk] Bezienswaardigheden

 • Kathedraal van Zagreb, een neo-gotisch bouwwerk, en zetel van het aartsbisdom van Zagreb

[bewerk] Souvenirs en gastronomie

Vele winkels, boetiekjes, warenhuizen en winkelcentra bieden een divers aanbod van kwaliteitskleren. Voor de liefhebber zijn er in Zagreb consumentenproducten van kristal, porselein en keramiek te vinden en ook manden, Kroatische wijnen en andere gastronomische producten.

Een paar bijzondere souvenirs uit Zagreb zijn:

 • een stropdas (cravat), een kledingaccessoires vernoemd naar de Kroaten die dit kledingstuk droegen tijdens de Dertigjarige Oorlog in de 17e eeuw.
 • een balpen, uitgevonden door Slavoljub Eduard Penkala, die toentertijd in Zagreb woonde.

Vele restaurants in Zagreb bieden diverse specialiteiten uit de nationale en internationale keuken. Binnenlandse gerechten zijn kalkoen, eend of gans met mlinci (een soort pasta), štrukli (een kaasstrudel), sir i vrhnje (een soort kaas met room), kremšnite en traditionele notencake.

Aangezien Zagreb relatief dichtbij de zee ligt bieden restaurants ook verse vis. Er zijn ook vele fastfood restaurants te vinden in Zagreb.

[bewerk] Recreatie en sport

Er zijn in Zagreb verscheidene locaties voor sport en recreatie.

 • Het sportcentrum Jarun, gelegen aan hetJarun-meer in het zuidwestelijke gedeelte van Zagreb heeft kiezelstranden, mogelijkheden voor roeien, een joggingbaan rond het meer, verschillende restaurants, nachtclubs en discotheken. Men kan hier zwemmen, zonnebaden, waterskiën, vissen of andere watersporten doen, verder beach-volleybal, voetbal, basketbal, handbal, tafeltennis en minigolf.
 • Dom sportova (Huis van de sporten) bestaat uit twee hallen. In de grote hal kunnen zo'n 12.000 mensen sporten. Dit sportcentrum biedt onder andere mogelijkheden om te basketballen, handballen, volleyballen, hockeyen, gymmen en tennissen. In dit sportcentrum worden ook concerten gehouden.
 • De Dražen Petrović Basketbalhal biedt plaats aan 6000 mensen. Naast deze hal staat de 104 meter hoge Cibona Toren.
 • Sportpark Mladost, gelegen aan de oever van de Sava heeft een Olympisch zwembad, kleinere binnen- en buitenbaden, een terras om te zonnebaden, 16 tenniskoersen en ook basketbal, handbal, volleybal, voetbal en hockey banen. Binnen het park staat een aparte hal om te volleyballen.
 • Slechts enkele honderden meters van het stadscentrum ligt het Sport- en Recreatiecentrum Šalata. Deze trekt voornamelijk tennissers aan. Šalata heeft één grote tennisbaan en acht kleinere, waarvan twee overdekt zijn met een "ballon" en twee andere uitgerust zijn met verlichting. Šalata heeft ook zwembaden, basketbal- en voetbalvelden, een gym- en fitnesscentrum en een bowlingcentrum met vier banen. 's Winters is Šalata onder de schaatsers in trek. Er zijn ook enkele restaurants in de buurt van Šalata.
 • In het stadsgedeelte Ravnice (ten oosten van het stadscentrum) staat het uit twee complexen bestaande Tenniscentrum Maksimir. Het eerste bestaat uit een indoor tenniscentrum met vier banen. Er zijn 22 verlichte buitenbanen. Het andere complex biedt naast tennisfaciliteiten ook mogelijkheden voor handbal, basketbal en zaalvoetbal, atletiek, bocce en tafeltennis.
 • Voor de zwemmers is er een kleiner binnenzwembad aan de straat Daničićeva, en een nieuw Olympisch zwembad bij het Utrine sportcentrum in Novi Zagreb. Voor de skaters is er een skatebaan bij Trg Sportiva (sportsplein) en bij het Skaterspark bij het meer Jarun. De In het hippodroom van Zagreb kan men paardrijden. Hier worden in de lente, zomer en herfst in het weekeinde paardrijwedstrijden gehouden.
 • Het nieuwe Maksimir-stadion moet in het oostelijke gedeelte van de stad gebouwd worden. Wanneer die af is moeten er 60.000 mensen in kunnen. Het stadion maakt deel uit van het grote Svetice recreatie- en sportcomplex ten zuiden van het beboste Maksimir-park. Het complex beslaat een oppervlakte van 276.440 m² en vormt de oostelijke stadsgrens. Het maakt deel uit van de grote Groene Zone die vanaf de Medvednica in het noorden naar het zuiden loopt.
 • Verder zijn er verspreid over de stad diverse sportcentra, gymhallen en sportvelden.


[bewerk] Toerisme

Zagreb is voor Kroatië een belangrijke toeristenplaats, niet alleen als doorgang van West- en Centraal-Europa naar de Adriatische Zee, maar ook als een toeristische bestemming. Vanaf het einde van de Onafhankelijkheidsoorlog stroomden er jaarlijks ongeveer een half miljoen reizigers naar Zagreb toe, voornamelijk Oostenrijkers, Duitsers en Italianen. De stad zou nog veel meer toeristen kunnen trekken ware het niet dat velen Zagreb overslaan om naar de Kroatische kust te gaan en om andere historische steden te bezoeken als Dubrovnik, Šibenik en Zadar.

In 1994 vierde Zagreb haar 900-jarig bestaan. In de loop der eeuwen is Zagreb niet alleen een culturele stad geworden met monumenten, musea en galerijen, maar ook een levendige stad met moderne winkels, kwaliteitsrestaurants en met faciliteiten voor sport en recreatie.

Het historische gedeelte van de stad ten noorden van het plein van Ban Josip Jelačić bestaat uit de Opper Stad en het Kaptol, een middeleeuws complex van kerken, paleizen, musea, galerijen en regeringsgebouwen. De oude stad is te voet bereikbaar via het plein van Ban Josip Jelačić (het centrale gedeelte van Zagreb) of via de kabeltrein aan de straat Tomićeva.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel zagreb; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Zagreb"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen