Zaragoza

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek


Zaragoza (Nederlands: Saragossa) is de op vier na grootste stad van Spanje. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en van de autonome regio Aragón. De stad ligt op 199 meter boven zeeniveau, aan de rivier Ebro, in een vallei met een indrukwekkend landschap van bergen, bossen en woestijnen. De stad heeft een inwonertal van 660.895. In de agglomeratie wonen 833.455 mensen, dat komt neer op meer dan de helft van de bevolking van de gehele regio Aragón.

Zaragoza is een belangrijke industriestad en handelscentrum, onder meer door haar gunstige ligging, centraal tussen Barcelona, Madrid, Bilbao, Valencia en het Franse Toulouse. De burgemeester van de stad is sinds 2003 de socialistische Juan Alberto Belloch Julbe.

[bewerk] Bezienswaardigheden

Zaragoza heeft over de eeuwen vele heersers gehad en vele volken hebben de stad bewoond. Hierdoor vindt men monumenten en resten van vele verschillende culturen en in vele stijlen. Ondanks dat de stad een mooi historisch centrum heeft, met vele bezienswaardigheden, staat de stad in Spanje ook wel bekend als “de onbekende”. De stad behoort niet tot de meest bezochte steden van het land. De aandacht gaat namelijk vooral uit naar hoofdstad Madrid, mediterraans en modern Barcelona en het andalusische Sevilla. De bedoeling is dat na de wereldtentoonstelling van 2008, de stad weer op de wereldkaart wordt gezet.

De drie belangrijkste monumenten van Zaragoza zijn:

  • El Pilar (De Pilar Kathedraal): een zeer groot en indrukwekkende kathedraal, o.a. versierd met schilderijen van Francisco Goya. Het plein dat er voor ligt, het Plaza del Pilar, is één van de grootste pleinen van Europa met een lengte van 1500 meter.
  • La Seo/Catedral del Salvador (Kathedraal): De huidige kathedraal heeft vele volkeren en geloven voorbij zien komen. Men vindt er barokstijlen, Romaanse stijlen en overblijfselen uit tijden dat het een Romeinse tempel en Moorse moskee was.
  • La Aljafería (Paleis): Dit paleis werd gebouwd in de 9e eeuw door de toenmalige Arabische koning Al-Muqtadir. Het paleis werd daarna bewoond door Koning Fernando II en Koning Pedro IV. Daarna werd het de zetel van de Spaanse Inquisitie en vervolgens, tot op de dag vandaag, is het de zetel van de regering van Aragón.

Buiten deze drie monumenten, kent de stad een groot aantal andere bezienswaardigheden en musea, uit en over de Romeinse tijd, de Middeleeuwen, de Moorse tijd en de periode van de Renaissance.

[bewerk] Klimaat

Zaragoza heeft een Mediterraans Klimaat maar neigt vaak naar een landklimaat. De zomers zijn erg heet, de temperatuur stijgt soms 3 maanden onafgebroken boven de 30 graden Celsius. De winters zijn echter koud, een stuk kouder dan aan de kust van de Middellandse Zee, maar kennen ook weinig neerslag.

[bewerk] Transport

Zaragoza is één van de belangrijkste verkeersknooppunten van Spanje, zowel voor auto- als treinverkeer. Het vliegveld van de stad is klein in vergelijking met die van Barcelona of Madrid, maar sinds de komst van de low-cost maatschappij Ryanair in 2005, begint het aantal passagiers te groeien. Vanuit het vliegveld kan men nu dagelijks direct vliegen naar Milaan en Londen en een aantal Spaanse bestemmingen. Door de goede spoor- en snelwegverbindingen met de andere Spaanse groten steden, krijgt het vliegveld van Zaragoza weinig kans om te groeien. Na de komst van de hogesnelheidslijn kan men namelijk in slechts 1,5 uur naar Madrid reizen en van daaruit naar vrijwel alle Europese steden vliegen. Barcelona is nu eveneens via de hogesnelheidslijn te bereiken.

Met de komst van de hogesnelheidslijn is er nieuw hoofdstation "Delicias" aan de rand van de stad gebouwd. Het oude station "El Portillo" die veel dichter bij het centrum is, is gesloten bij gebrek aan baanvak capaciteit. De tunnel door de stad was dubbelsporig uitgerust met het Spaanse breedspoor. De hogesnelheidslijn is echter aangelegd met het afwijkende Europeese normaalspoor. Om zowel breedspoor als normaalspoor treinen door de stad te laten rijden is besloten een van de twee sporen om te bouwen naar normaalspoor. De baanvakcapaciteit is hierdoor echter sterk beperkt daar elke treinsoort verplicht op eigen spoor moet rijden en op eventuele toegemoet komende tegenliggers moet wachten. Daar het station 'Delicias' echter ver van het centrum is, is in december 2008 het station "El Portillo" heropend voor regionale treinen.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Zaragoza; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Zaragoza"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen