Zeehondencréche Pieterburen

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

De bekendste zeehondencrèche is de Zeehondencrèche Lenie't Hart in Pieterburen, gemeente De Marne in Nederland. Omdat zeehonden een tijdlang ernstig bedreigd waren, vangt Lenie 't Hart sinds 1971 zieke en verzwakte zeehonden op. Opvang van zeehonden is normaal gesproken verboden. In Nederland hebben Ecomare op Texel en de Zeehondencrèche Pieterburen een ministeriële vergunning die hen toestaat toch zeehonden op te vangen.

In het zeehondencentrum wordt naast de verzorging van de dieren, voorlichting gegeven over het milieu en bedreigingen zoals netten en plastic.

Lenie 't Hart was al sinds 1971 als vrijwilligster actief in de zeehondenopvang, een karwei dat ze overnam van het echtpaar Wentzel uit Uithuizen. De Zeehondencrêche Pieterburen, die naast haar woning is gebouwd, zou later diverse keren worden uitgebreid en in 2006 worden omgedoopt in 'Zeehondencrèche Lenie 't Hart'.

Het huidige gebouw werd officieel geopend op 7 september 1978. VARA-presentator Bert Garthoff, bekend van het programma "Weer of geen weer", legde de eerste steen. Garthoff was één van de eersten in Nederland die via de microfoon opriepen tot aandacht en zorg voor het milieu.

[bewerk] Afbeeldingen

Afbeelding:120px-Zeehondencreche_Pieterburen-2.jpg Afbeelding:120px-Zeehondencreche_Pieterburen-3.jpg Afbeelding:120px-Zeehondencreche_Pieterburen-4.jpg


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Zeehondencréche Pieterburen; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen