Zuid beveland

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Zuid-Beveland is een schiereiland en landstreek in het midden van de provincie Zeeland en ligt tussen de Oosterschelde en de Westerschelde.

Inhoud

[bewerk] Ligging

Zuid-Beveland is gelegen in een overwegend landelijke regio, tussen drie meer verstedelijkte regio's in (de Randstad, de Brabantse Stedenrij en de Vlaamse Ruit). Zuid-Beveland grenst aan het schiereiland Walcheren, via twee dammen aan Noord-Beveland, en via een landengte aan de Brabantse gemeente Woensdrecht. De grootste plaats in het gebied is de stad Goes. Ten noorden is de Oosterschelde gelegen; ten zuiden de Westerschelde. Dwars door Zuid-Beveland loopt tevens het Kanaal door Zuid-Beveland, van Hansweert tot Wemeldinge.

[bewerk] Toerisme

Een selectie van de belangrijkste attracties:

De Zak van Zuid-Beveland – Een groot fruitteeltgebied, geheel gelegen in de gemeente Borsele. Vooral in de lente erg geliefd vanwege de bloeiende fruitbomen. De Stoomtrein Goes-Borsele voert in de zomermaanden een toeristische dienst uit. Watersport – Zuid-Beveland kent vele watersportmogelijkheden, door de ligging aan vele wateren. De Ooster- en Westerschelde zijn erg geschikt voor zeilers. Daarnaast is het Veerse Meer zeer geschikt voor kleinere watersport: windsurfen, waterskiën, zwemmen, etcetera.

[bewerk] Geschiedenis

Middeleeuwen Vanaf de 11e eeuw werd Zeeland stukje bij beetje ingepolderd, waardoor steeds minder land overstroomd werd. De vruchtbare Zeeuwse klei was geschikt voor landbouw, en langzaam maar zeker neemt de welvaart in het gebied toe. Vanaf de dertiende eeuw verschijnen dorpen en steden. De bevolking leeft vooral van landbouw en visserij. Als centrum van Zuid-Beveland ontstaat de stad Goes. Ook de stad Reimerswaal heeft een belangrijke rol.

De zestiende en zeventiende eeuw Als gevolg van de Sint-Felixvloed in 1530 verdwijnt een groot deel van het eiland in de golven. Dit leidt tot het Verdronken Land van Zuid-Beveland waar vele dorpen en de stad Reimerswaal in verloren gaan. Ook door de Allerheiligenvloed van 1570 werd het eiland getroffen. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog was het gebied vaak bij oorlogshandelingen betrokken.

De achttiende en negentiende eeuw Dit was een periode van teruglopende welvaart. De economie stagneert, met uitzondering van de landbouw. In 1868 krijgt Zuid-Beveland een spoorwegverbinding met Roosendaal (de Zeeuwse Lijn). Het Kanaal door Zuid-Beveland werd aangelegd en geopend in 1866.

De Tweede Wereldoorlog Op 16 mei 1940 vonden bij Kapelle felle gevechten plaats tussen Duitse troepen en Franse gemotoriseerde eenheden die Nederland te hulp waren geschoten. Een dag later werden 65 gesneuvelde Fransen door de plaatselijke bevolking ter aarde besteld.

Na de Tweede Wereldoorlog werden alle Franse militairen die tijdens deze oorlog in Nederland waren gesneuveld, hier samengebracht. Op 16 mei 1950 werd de Franse militaire begraafplaats officieel in gebruik genomen. Deze bevindt zich aan de rand van het dorp. Hier liggen 217 Franse militairen; 20 Marokkaanse militairen die sneuvelden in Franse dienst; en 1 Belgische militair.

[bewerk] De Watersnood In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 werd Zeeland getroffen door de Watersnood van 1953. Een groot deel van Zuid-Beveland (met name Goes) kwam er relatief goed vanaf, vanwege de hoge ligging. De oostkant van het eiland stond echter lange tijd onder water. Om een dergelijke ramp in de toekomst te voorkomen, werden vanaf 1958 de Deltawerken uitgevoerd. Een neveneffect hiervan was dat de verbindingen met de rest van Nederland aanzienlijk werden verbeterd.

[bewerk] Transport

De belangrijkste verbindingsweg is de A58 E312 van Eindhoven naar Vlissingen. Vlissingen is tevens het eindpunt van de spoorlijn Bergen op Zoom – Vlissingen (de Zeeuwse Lijn). Na Goes takt een lijn voor het goederenvervoer af naar het Sloegebied; de meest geïndustrialiseerde regio van Zuid-Beveland en Zeeland.

De verbinding naar Zeeuws-Vlaanderen verloopt sinds 2003 via de Westerscheldetunnel. De veerdienst Kruiningen – Perkpolder (Zeeuws-Vlaanderen) werd opgeheven, de veerdienst Vlissingen – Breskens vervoert sinds 2003 geen auto's meer. Over de Westerschelde gaat veel groot scheepvaartverkeer naar de haven van Antwerpen. Door de vele zandbanken is het moeilijk navigeren, waardoor schepen worden begeleid door loodsen.

Door de Oosterschelde loopt sinds 1986 de Oesterdam naar Tholen.

[bewerk] Tips

Tips voor leuke uitjes vindt u op Ontdek Zuid-Beveland


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Zuid-Beveland; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen