Zuid limburg

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

In Nederland is Zuid-Limburg het gedeelte van de provincie Limburg vanaf de gemeente Sittard-Geleen en alles ten zuiden daarvan. Het gebied staat bekend om haar heuvelachtige landschap, in het bijzonder het zuidelijke Heuvelland en vele kastelen.

Inhoud

[bewerk] Tips

Voor leuke arrangementen en verrassende uitjes klikt u op Ontdek Zuid Limburg

[bewerk] De Gulperberg

De Gulperberg (ook wel Gulpenerberg) is een heuvel in het Heuvelland gelegen bij Gulpen in het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg. De eenvoudigste wijze om de Gulperberg te beklimmen is via de Koning van Spanje, deze naam dateert uit de Tachtigjarige Oorlog. De Spaanse koning zou toen enige tijd de heuvel bezet hebben. De beklimmingen via de west- en de oostzijde zijn meermaals opgenomen in de wielerklassieker Amstel Gold Race. De klim via de westzijde wordt dan eenmaal beklommen als vijftiende klim, tussen Eperheide en de Plettenberg. De klim via de oostzijde wordt eveneens eenmaal beklommen, als zesentwintigste klim, tussen de Loorberg en de Kruisberg.

[bewerk] Natuurgebied De Mookerheide

De Mookerheide of Mookerhei is een bos- en heidegebied ten oosten van Mook in de provincie Limburg.

Op de Mookerheide vond in 1574 de Slag op de Mookerheide plaats. Lodewijk van Nassau en Hendrik van Nassau, twee jongere broers van Willem van Oranje, vochten hier tijdens de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden. Het bosgebied tussen Nijmegen en Mook was vroeger een grote heide, die in zijn geheel de Mookerheide werd genoemd. Ter hoogte van Molenhoek is de Heumense Schans nog terug te zien in het landschap. Natuurmonumenten bezit in de Mookerheide een gebied van 235 ha. Het overgrote gebied is nu een enorm bosgebied. Door dit bosgebied loopt de Maaslijn, de spoorlijn van Nijmegen naar Blerick. In het bosgebied is ook de aftakking van Nijmegen naar Kleve, maar deze spoorlijn wordt niet meer gebruikt. Ook is er een vliegveld voor zweefvliegtuigen.

Het gebied zelf is een heuvellandschap, welke is ontstaan in de IJstijd. Door smeltwater is veel zand weggespoeld, waardoor het hoogteverschil goed zichtbaar is.

[bewerk] Limburgse Mergelgrotten

De Limburgse mergelgroeven zijn een 250-tal grote en kleine gangenstelsels die in de afgelopen eeuwen in Zuid-Limburg zijn ontstaan ten gevolge van de ondergrondse winning van krijtgesteente en kalksteen.

[bewerk] Verwarring

In de volksmond worden deze groeven de "mergelgrotten van Limburg" genoemd. De naam grotten is geologisch gezien niet correct, want het gaat hier niet om een karstverschijnsel maar om mijnbouw. Het zijn in feite ondergrondse kalksteen- of mergelgroeven. Ook bestaan de "grotten" niet uit mergel, wat een gesteente bestaande uit klei en kalk inhoudt, maar uit krijtgesteente. Dit gesteente is over grote delen van noord-west Europa in ondiepe tropische zeeën afgezet tijdens het Laat-Krijt en bestaat uit minuscule skeletjes van algen. De Engelse benaming voor dit gesteente dat ook als reservoir in de Noordzee wordt aangeboord, is chalk. De krijtrotsen van Dover, Calais en Denemarken zijn ontsluitingen van dit gesteente.

[bewerk] Gangenstelsels

De gangenhoogte varieert van 2 tot 10 meter en de breedte bedraagt doorgaans 3 tot 5 meter.

Het grootste aaneengesloten gangenstelsel bevond zich in het verleden in de Sint Pietersberg: 100 ha en ca 150 km aan gangen. Tegenwoordig is de Sibberberg de grootste ondergrondse mergelgroeve in Nederland.

Bekende gangenstelsels zijn:

bij Maastricht: het Noordelijk gangenstelsel en de Zonneberg in de Sint Pietersberg de Jezuïetenberg in de Cannerberg te Maastricht, in de gemeente Valkenburg aan de Geul: de Gemeentegrot Sibbergroeve Het overgrote deel van de circa 250 ondergrondse mergelgroeven is afgesloten vanwege instortingsgevaar of doet dienst als overwinteringsplaats voor vleermuizen.

Steeds meer gangenstelsels worden toeristisch geëxploiteerd: rondleidingen, mountainbiken, ingericht als museum, als partycentrum, kerstmarkten en houseparty's.

Het bouwen van ondergrondse gangen voor voor de mergelwinning wordt tegenwoordig nog maar weinig toegepast. Losse mergel voor industriële toepassing wordt in Nederland gewonnen in bovengrondse mergelgroeven (dagbouw). In Nederland worden kalksteenblokken, bestemd voor de bouw en restauratie, ondergronds alleen nog gewonnen in de Sibbergroeve.

[bewerk] De Zuid Limburgse stoomtrein

De Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM) exploiteert een stoomtreindienst over de spoorlijn tussen Kerkrade en Valkenburg. Het gedeelte tussen Kerkrade en Simpelveld is onderdeel van de Miljoenenlijn.

De ZLSM rijdt voorts tussen Simpelveld en Vetschau (Duitsland). Op dit tweede traject wordt er met een railbus (Schienenbus) gereden. Het baanvak Schin op Geul – Simpelveld – Vetschau is onderdeel van de vroegere verbinding Maastricht – Aachen Hbf.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Limburg Zuid Limburg; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen