Zwarte Cross

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Het Zwarte Cross Festival is het grootste muziekfestival van Oost-Nederland en de grootste motorcross van West-Europa. Op de elfde editie van het driedaagse festival in 2007 kwamen ruim 90.000 bezoekers af. De organisatie ervan is in handen van rockband Jovink en de Voederbietels.

Inhoud

[bewerk] Geschiedenis

De Zwarte Cross werd in 1997 voor het eerst georganiseerd, en startte als een grap. Het was een crosswedstrijd waar iedereen aan mee mocht doen, met een motor, brommer, scooter of een ander vervoermiddel naar keuze. De naam "Zwarte Cross" greep terug uit een fenomeen uit de jaren 60, toen grootsprakige kroegbezoekers die al te veel opschepten over hun prestaties op de crossmotor of -brommer werden uitgedaagd hun kunnen in een zwarte cross te bewijzen.

In 1997 werd dan het fenomeen nieuw leven ingeblazen en werd in Hummelo een crossterreintje geregeld. En ondanks de ietwat illegale uitstraling werd keurig vergunning verkregen. Op basis van alleen mondelinge reclame werd een deelnemeraantal van 150 bereikt, en er kwamen zo'n 1000 mensen kijken. De dag werd afgesloten door een optreden van Jovink.

De formule bleek aan te slaan: het tweede jaar waren er al 350 deelnemers en 4000 man in het publiek. Een en ander resulteerde overigens in een flink aantal gewonden en geblesseerden, wat de organisatie noopte samenwerking te zoeken met een ervaren crossclub. Deze werd gevonden in Halle in de HALMAC (Halse Auto en Motor Club). Dit maakte het mogelijk om vanaf 1999 het officiƫle Grand Prix circuit de Kappenbulten te gebruiken.

[bewerk] Edities

[bewerk] 2005

Voor 2005 waren ongeveer 40 bands geboekt. De camping, die plaats bood aan 7000 man, was binnen een dag volledig volgeboekt. Over het hele weekend gemeten is het festival in 2005 door 60.000 mensen bezocht, met als drukste dag de zondag.

[bewerk] 2006

De tiende editie van dit festival vond plaats op 21, 22 en 23 juli 2006. Bijna 80.000 bezoekers bezochten het Zwarte Cross Festival, waarvan 10.000 personen het hele weekend op de camping stonden. Op de drukste dag, zondag 23 juli, waren er 40.000 mensen op het terrein.

[bewerk] 2007

In 2007 heeft dit festival plaatsgevonden op 27, 28 en 29 juli in Lichtenvoorde. Er vonden optredens plaats van onder andere Status Quo, Ilse de Lange, Krezip, Jovink en de Voederbietels, Mooi Wark, Normaal, Blue Grass Boogiemen en Di-rect.

Daarnaast werd er op het 'Fijnproevers Podium' onderdak geboden voor de finale van een wedstrijd van SeriousTalent.nl: Serious Rock Talent 2007. De finalisten waren Clayborn, June in December, L.I.N.E, One In A Million en Winsum, met Clayborn als winnaar. De publieksprijs ging naar L.I.N.E. omdat hun publiek het meeste kabaal maakte (o.a. doordat ze heel slim een gastoeter hadden meegenomen). De rest van de jury was het er unaniem over eens dat Clayborn deze dag het beste op het hoofdpodium van de Zwarte Cross zou passen. Met een band vol goede muzikanten en een manische frontvrouw als Crazy Jane wonden zij het publiek voor het Fijnproeverspodium om hun vinger. Clayborn was dan ook de terechte winnaar van de Serious Rock Talent competitie.

In totaal waren ongeveer 80 verschillende acts geboekt. De camping bood dat jaar plek aan 12.500 bezoekers. In totaal bezochten ongeveer 93.000 mensen dat weekend de Zwarte Cross.

'Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Zwarte Cross; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen