Zwitserland

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

De Zwitserse Bondsstaat, kortweg Zwitserland, is een land in het midden van Europa met als buren Duitsland in het noorden, Frankrijk in het westen, Italië in het zuiden, Oostenrijk en Liechtenstein in het oosten.

Inhoud

[bewerk] Steden

Bern is alleen de facto hoofdstad, want officieel heeft Zwitserland geen hoofdstad. De stad wordt Bundesstadt of la ville fédérale (Bondsstad) genoemd. De discussie of Zwitserland een hoofdstad moet hebben is al zo oud als het land zelf. Volgens veel Zwitsers zelf is Bern dan ook gewoon de hoofdstad. Zij zullen de hoofdsteden van kantons dan niet met "Haupststadt" aanduiden, maar met "Hauptort".

Buiten Bern zijn andere belangrijke steden onder andere:

Zwitserland is bij uitstek een Alpenland. De hoogste bergen liggen in het zuiden en oosten van het land. In het noordwesten ligt de Jura. Het noorden en het midden van het land zijn minder bergachtig en daardoor het dichtst bevolkt.

[bewerk] Meren/rivieren

De grootste meren in Zwitserland zijn: het Bodenmeer en het Meer van Genève, maar deze beide meren worden gedeeld met andere landen. Het grootste geheel in Zwitserland liggende meer is het Meer van Neuchâtel.

De voornaamste rivieren zijn de Rijn met zijn zijrivier de Aare, en verder de Rhône en de Inn, die alle in Zwitserland ontspringen.

De meren hebben een belangrijke toeristische waarde. Jaarlijks bezoeken honderdduizenden mensen de meren. Behalve de grote meren, bestaan er ook nog kleinere meren, ook al zijn deze vaak nog groot. De bekendste zijn het Meer van Zürich, Vierwoudstrekenmeer, Meer van Thun, Meer van Brienz, Meer van Maggiore en het Meer van Lugano. De laatste twee genoemde wateren worden geografisch gedeeld met Italië. Het Vierwoudstrekenmeer is met haar 3 miljoen toeristen per jaar zelfs het drukst bezochte meer van Europa.

In Zwitserland bevindt zich de waterscheiding tussen de Noordzee, de Zwarte Zee, de Adriatische Zee en de Middellandse Zee.

[bewerk] Bezienswaardigheden

Enkele bekende bezienswaardigheden zijn:

 • Abdij van Sankt Gallen
 • Benedictijns klooster Sankt Johann te Müstair
 • Oude binnenstad van Bern
 • Drie kastelen, stadsmuur en binnenstad van Bellinzona (Tri castelli)
 • Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn
 • Monte San Giorgio
 • Diverse meren zoals Bodenmeer, Meer van Genève en het Meer van Neuchâtel
 • Rheinfall bij Schaffhausen
 • Kapelbrug in Luzern

[bewerk] Klimaat

Er zijn diverse soorten klimaten in Zwitserland van een poolklimaat in het hooggebergte tot een mediterraan klimaat in Ticino. Over het algemeen is er een overgang van landklimaat naar zeeklimaat en in de hogere delen van de Alpen het hooggebergteklimaat.

[bewerk] Eten en drinken

In Zwitserland zijn de gerechten vooral streekgebonden. Een bekend gerecht is rösti en kaas in bijvoorbeeld raclette of fondue. Daarnaast is de Zwitserse chocolade bekend.

[bewerk] Sport

Favoriete sporten in Zwitserland zijn de wintersporten zoals skiën, ijshockey, langlaufen, rodelen, schansspringen en curling. Ook voetbal is in Zwitserland een veelbeoefende sport. Nationale sporten zijn schwingen, steenstoten en Hornussen.

In 1928 en 1948 werden de Olympische Winterspelen in Zwitserland gehouden, beide malen in Sankt Moritz.

In 2008 was Zwitserland, samen met Oostenrijk, het gastland van het Europese Kampioenschap Voetbal.

In het wegwielrennen zijn vooral Ferdi Kübler en Fabian Cancellara bekende renners. Andere bekende sporters zijn de tennissers Martina Hingis en Roger Federer.

[bewerk] Geografie

Zwitserland kan geografisch verdeeld worden in verschillende zones.

Deze zones worden in Zwitserland algemeen gebruikt om gebieden bestaande uit gelijkvormige kantons en delen van kantons of "landesdelen" aan te geven.

 • Middenland (Zwitserland)

Het Middenland vormt één van de vier landschapstypen van Zwitserland.

Het Middenland ligt tussen de Jura en de Alpen en is de hoogvlakte in Zwitserland. Het bestaat uit vlakke en heuvelachtige gebieden op 400 tot 600 meter hoogte. Het omvat slechts 30% van de totale oppervlakte van Zwitserland, maar hier wonen de meeste Zwitsers (ongeveer 5.000.000 mensen, hetgeen twee derde van de bevolking is) en vinden de meeste economische activiteiten plaats.

Het gebied begint in het zuidwesten bij het Meer van Genève en houdt op in het noordoosten bij het Bodenmeer en de Rijn.

 • Jura

De Jura vormt één van de vier landschapstypen van Zwitserland.

In Zwitserland ligt het tussen het Middenland van Zwitserland en Frankrijk. De oostelijke grens is in het kanton Zürich bij Dielsdorf. De hoogste bergen in de Zwitserse Jura zijn Mont Tendre (1679 meter), La Dôle (1677 meter), Chasseron (1607 meter) en Chasseral (1605 meter). Het bevat 10% van de oppervlakte van Zwitserland.

 • Alpen

De Alpen vormen het bekendste deel van de landschapstypen in Zwitserland.

In Zwitserland ligt het gebied tussen het Middenland en Italië. De hoogste berg in dit gedeelte is de Dufourspitze in het kanton Wallis. Het omvat 50% van de oppervlakte van Zwitserland.

 • Noordwest-Zwitserland

Het omvat ongeveer 10% van de oppervlakte van Zwitserland. Het ligt ten noorden van de Jura in Zwitserland.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Zwitserland; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen