Achterhoek

Van Toerisme

(Verschil tussen bewerkingen)
Ga naar: navigatie, zoek
Versie op 30 mrt 2018 13:43 (bewerk)
Niels (Overleg | bijdragen)
(Dagje uit in de Achterhoek)
← Vorige wijziging
Versie op 30 mrt 2018 13:43 (bewerk) (undo)
Niels (Overleg | bijdragen)
(Toerisme)
Volgende wijziging →
Regel 45: Regel 45:
De verschaling van de landbouw heeft er mede voor gezorgd dat er binnen deze regio veel plattelandstoerisme is ontstaan. Het gebied is erg in trek bij mensen die rust zoeken of juist een zeer active vakantie wensen. Diverse activiteiten als fietsen, wandelen, paardrijden, nordic walking, huifkartochten, kanovaren en ballonvaren worden door de toeristen ondernomen. Ook zijn er bedrijven ontstaan die nu in een prachtige omgeving veel verschillende activiteiten kunnen organiseren. De verschaling van de landbouw heeft er mede voor gezorgd dat er binnen deze regio veel plattelandstoerisme is ontstaan. Het gebied is erg in trek bij mensen die rust zoeken of juist een zeer active vakantie wensen. Diverse activiteiten als fietsen, wandelen, paardrijden, nordic walking, huifkartochten, kanovaren en ballonvaren worden door de toeristen ondernomen. Ook zijn er bedrijven ontstaan die nu in een prachtige omgeving veel verschillende activiteiten kunnen organiseren.
-- [http://www.zakelijkuit.nl/achterhoek bedrijfsuitje achterhoek]+- [https://www.zakelijkuit.nl/achterhoek bedrijfsuitje achterhoek]
-- [http://www.zakelijkuit.nl/gelderland bedrijfsuitjes gelderland]+- [https://www.zakelijkuit.nl/gelderland bedrijfsuitjes gelderland]
-- [http://www.recreatief.nl/trips/actief_avontuurlijk/ballonvaart/ Ballonvaren in de Achterhoek]+- [http://www.ballonvaren.tips Ballonvaren in de Achterhoek]
- [http://www.uitjesindeachterhoek.nl Kant en klare groepsarrangementen] - [http://www.uitjesindeachterhoek.nl Kant en klare groepsarrangementen]

Versie op 30 mrt 2018 13:43

De achterhoek is beslist 1 van de mooiste regio's in Nederland voor een korte vakantie in eigen land. Een uitgebreide touristische site en leuke site over de Achterhoek is De Achterhoek .nl Zoek & boek 1 van de vele leuke uitjes in de Achterhoek.

Inhoud

Tips

Fietsen in de Achterhoek

Dagje uit in de Achterhoek

Voor de leukste dagjes uit in de Achterhoek ga je naar  :
Op Achterhoek uitjes vind u de leukste uitjes en weekendjes weg in de Achterhoek

De Achterhoek heeft een groot aanbod in dagjes uit, avondjes uit en weekendjes weg:
4x4indeachterhoek.nl
paintballindeachterhoek.nl
quadrijdenindeachterhoek.nl

Natuur en cultuur

De bewoners van het gebied leefden oorspronkelijk vooral van de landbouw. Tegenwoordig kent de Achterhoek een schakering aan werkgelegenheid, waarvan de traditionele agrarische sector nog steeds deel uitmaakt en de toeristische sector in belang is toegenomen. Veel inwoners van de Achterhoek spreken nog hun eigen streektaal, het Achterhoeks, dat een Nedersaksisch dialect is. Een typisch Oost-Nederlands gebruik wat men in de Achterhoek terugvindt is de burenhulp, het noaberschap.

In het Achterhoekse coulissenlandschap is veel en geschakeerd natuurschoon te vinden zoals op de Lochemse berg, in boswachterijen te Ruurlo, in de Slangenburg bij Doetinchem en in enkele veengebieden tegen de oostgrens met Duitsland. Het landschap rond Winterswijk is misschien wel het meest karakteristiek voor de Achterhoek. De Achterhoek is rijk aan kastelen en landhuizen.

Kerkelijk kenmerkt de Achterhoek zich door een sterke afwisseling van protestantse en katholieke dorpen (met de mate van onkerkelijkheid is geen rekening gehouden). In het midden is van zuidoost naar noordwest een baan van Dinxperlo, via Varsseveld, Zelhem naar Hengelo aan te wijzen van dorpen met vooral een protestante signatuur, terwijl in de Oost-Achterhoek, alsmede in het zuidwestelijk gedeelte, de dorpen van oudsher in meerderheid als overwegend katholiek zijn aan te duiden.

Uit eten

wokkenindeachterhoek.nl

Exportproducten

Landbouw, tegenwoordig met name veeteelt met relatief veel melkveehouderijen. Tot even na de Tweede Wereldoorlog ook veel bosbouw. Oerhoudende grond maakte vanaf de 18e eeuw ijzerindustrie mogelijk. Bekende namen van Achterhoekse oorsprong zijn DRU, Pelgrim, Becking en Bongers en ATAG. Grolsch bier werd sinds 1615 gebrouwen in Groenlo (Nedersaksisch: Grolle). In het voorjaar van 2005 is de laatste èchte Grolsche bierbrouwerij gesloten en heeft het bedrijf de Achterhoek definitief verlaten. De popgroep Normaal heeft veel gedaan voor de "emancipatie" van de Achterhoekers. Men werd er trots op boer te zijn. Jovink en de Voederbietels is ook een bekende popgroep uit de Achterhoek. Iets minder bekend buiten de Achterhoek, maar in de streek zelf populair is de popgroep Boh Foi Toch. De Zwarte Cross wordt sinds 1996 jaarlijks op het crossterrein bij de Engelse Schans in Lichtenvoorde gehouden. Het is het grootste motorcrossevenement van West-Europa en wordt georganiseerd door Jovink en de Voederbietels. Op hetzelfde terein vond van 2003 tot en met 2006 het Arrow Rock Festival plaats. Vanwege het grote succes is het festival verplaatst naar het centraler gelegen Biddinghuizen. Op voetbalgebied speelt De Graafschap uit Doetinchem in de nationale subtop. Voetbaltrainer Guus Hiddink en FC Twente-keeper Sander Boschker komen ook uit de Achterhoek.

Toerisme

De verschaling van de landbouw heeft er mede voor gezorgd dat er binnen deze regio veel plattelandstoerisme is ontstaan. Het gebied is erg in trek bij mensen die rust zoeken of juist een zeer active vakantie wensen. Diverse activiteiten als fietsen, wandelen, paardrijden, nordic walking, huifkartochten, kanovaren en ballonvaren worden door de toeristen ondernomen. Ook zijn er bedrijven ontstaan die nu in een prachtige omgeving veel verschillende activiteiten kunnen organiseren.

- bedrijfsuitje achterhoek

- bedrijfsuitjes gelderland

- Ballonvaren in de Achterhoek

- Kant en klare groepsarrangementen

Feesten organiseren

De Achterhoek biedt u veel aanbod in het bijwonen van feesten, feesten te organiseren en tradities te vieren. Hieronder bieden we websites aan die zeker de aandacht waard zijn om te bekijken:

Themafeesten:

Feestdagen vieren in de Achterhoek:
kerstindeachterhoek.nl

Overige feesten:
kinderfeestjeindeachterhoek.nl

Ook voor als u uw bruiloft in de Achterhoek wil vieren.
trouwfeestindeachterhoek.nl

Plaatsen

Een overzicht van de grotere en/of toeristische plaatsen:

Aalten, Barchem, Borculo, Bredevoort, Bronkhorst, Dinxperlo, Doesburg, Doetinchem, Eibergen, Gaanderen, Gendringen, Groenlo 'sHeerenberg, Hengelo, Laag-Keppel, Lichtenvoorde, Lochem, Neede, Rekken, Ruurlo, Silvolde, Steenderen, Terborg, Ulft, Varsseveld, Vorden, Winterswijk, Zeddam, Zelhem, Zutphen en Zwiep.

Doetinchem, Winterswijk en Zutphen zijn de grootste plaatsen in de Achterhoek. Doetinchem is met 56.000 inwoners veruit het grootst en wordt met al zijn voorzieningen ook vaak de hoofdstad van de Achterhoek genoemd.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Achterhoek; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Persoonlijke instellingen