Biesbosch

Van Toerisme

Versie per 15 mei 2020 07:15; Niels (Overleg | bijdragen)
(wijz) ←Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie→ (wijz)
Ga naar: navigatie, zoek

Biesbosch toerisme. Het prachtige natuurgebied de Biesbosch is een zoetwatergetijdengebied met kreken en wilgenvloedbossen met talrijke recreatieve mogelijkheden.

Inhoud

[bewerk] Groepsuitjes

Bent u op zoek naar een leuk groepsuitje Biesbosch ? De Biesbosch biedt u de leukste groepsuitjes!

[bewerk] Beschermd natuurgebied

Het Nationaal Park De Biesbosch (kortweg "De Biesbosch") is een beschermd natuurgebied in Nederland. Het is een zoetwatergetijdengebied met kreken en wilgenvloedbossen. Het gebied kent vele recreatieve mogelijkheden maar wordt ook gebruikt voor opslag van water voor de drinkwaterbereiding.

[bewerk] Geschiedenis

Er ontstaat een binnenzee van 30.000 hectare onder invloed van rivierwater en het getij. Het rivierwater bevat zand en slib dat naar de bodem zakt en er ontstaan hoge zandplaten waar plantengroei op komt.

De Biesbosch wordt een zoetwatergetijdengebied van eilanden en slingerende waterwegen. De plantengroei en opslibbing worden door de mens beïnvloed. De grienden worden door opslibbing ongeschikt voor wilgengroei en worden daarom ingericht als polders. Biesbosch toerisme

Om een snellere afvoer van rivierwater te krijgen wordt tussen 1850 en 1870 de Nieuwe Merwede gegraven. De Biesbosch wordt in tweeën gesplitst. Rond 1900 werden de Bergsche Maas en de Amer gerealiseerd waardoor grote delen rustiger werden. Door inpoldering werd de Dordtse Biesbosch gescheiden van de Sliedrechtse Biesbosch.

Na de waternoodramp van 1953 wordt de grootste zeearm afgesloten. In 1960 de Volkerak en in 1970 het Haringvliet. Het getij gaat terug van gemiddeld 2 meter naar gemiddeld 20 centimeter. De Sliedrechtse Biesbosch heeft een getijdeverschil van circa 70 centimeter door de open verbinding met de rivier de Oude Maas, en via de Noord met de Nieuwe Maas en de Nieuwe Waterweg.

Het gebied verandert in een moerasgebied waar het hoogteverschil tussen de platen en de geulen geleidelijk minder worden. De biezenvelden, rietgorzen en wilgengrienden verdwijnen. Op enkele plaatsen is nog het traditionele hakhoutbeheer.

[bewerk] Natuur

De Biesbosch is een prima plek voor veel vogels. Er zijn vogelkijkhutten in de polder Maltha, de Beneden Spieringpolder en in de Sliedrechtse Biesbosch aan de rand van de Mariapolder.

[bewerk] Bezoekerscentra

Er zijn drie bezoekerscentra in de Biesbosch; in Drimmelen, in Dordrecht en in Werkendam; twee in de Brabantse en één in de Hollandse Biesbosch.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Biesbosch; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Biesbosch"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen