Brooklyn

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
Uitzicht Brooklyn, vanuit helikopter
Uitzicht Brooklyn, vanuit helikopter

Brooklyn is een van de vijf stadsdelen van de Amerikaanse stad New York. Brooklyn valt ook samen met een van de county's van New York, Kings County. De naam is een Engelse verbastering van het Nederlandse Breukelen. Het nieuwe Breuckelen werd in 1646 gesticht door Nederlanders die daar namens de West-Indische Compagnie zaten.

Tot 1898 was Brooklyn een afzonderlijke gemeente. In 1840 telde deze ongeveer 36.000 inwoners, in 1860 waren dat er reeds bijna 300.000, tegenover ruim 800.000 in "New York", dat toen nog alleen uit Manhattan bestond. Brooklyn was hiermee, na New York, Philadelphia en Baltimore de vierde stad van de Verenigde Staten.

Tot 1883 was Brooklyn alleen door een veerpont met Manhattan verbonden; in dat jaar werd de Brooklyn Bridge voltooid. Sinds het eind van de 19e eeuw bestaat een groot deel van de bevolking van Brooklyn uit joden.

In de 20e eeuw hebben zich ook grote zwarte wijken in Brooklyn gevormd, die over het algemeen wat minder verloederd zijn dan bepaalde delen van Harlem en de Bronx, hoewel ook delen van de zwarte wijk Bedford Stuyvesant grote problemen met criminaliteit en drugsverslaving hebben gekend, die thans iets schijnen te verminderen.

Een tamelijk recente etnische wijk is "Brighton Beach", dichtbij het badstrand- en vermaakscentrum Coney Island gelegen, dat de afgelopen 15 jaar een wijk van Russische joden is geworden, met de bijnaam "Klein Odessa". Brooklyn heeft een oppervlakte van 251 kmĀ² en telt thans ongeveer 2,5 miljoen inwoners. In Brooklyn is Brooklyn Botanic Garden en de Prospect Park Zoo te vinden. De wapenspreuk van Brooklyn luidt: "Eendraght maeckt maght", waaruit de Nederlandse wortels van deze stad blijken.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Brooklyn; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.


Klik hier om terug te gaan

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Brooklyn"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen