De Kust

Van Toerisme

Versie per 11 dec 2015 11:58; Rob (Overleg | bijdragen)
(wijz) ←Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie→ (wijz)
Ga naar: navigatie, zoek

De kust van Nederland trekt massa toerisme aan naar het strand. Vooral in de zomer is het erg druk aan het mooie Noordzeestrand en op de Waddeneilanden. Nederland heeft ongeveer 30 badplaatsen, die langs de gehele westelijke Noordzeekust liggen.

Inhoud

Vergaderen aan zee

Feesten aan zee

Relaxen aan zee

Noordzee

De Noordzee is een binnenzee van de Atlantische Oceaan in Noordwest-Europa, met een gemiddelde diepte van 94 meter. Ten zuiden van de Doggersbank, bedraagt de diepte doorgaans minder dan 50 meter.

De zee wordt aan drie zijden door land begrensd en opent zich trechtervormig naar de Noordoostelijke Atlantische Oceaan. In een straal van 150 kilometer van de kusten leven 80 miljoen mensen. De Noordzee is een belangrijke schakel in scheepsroutes en dient als verbinding tussen Europa en de andere wereldmarkten. Daarnaast zijn er nog vele veerverbindingen tussen de landen rond de Noordzee. De zuidelijke Noordzee is, samen met het aangrenzende Kanaal, de drukst bevaren scheepsvaartregio ter wereld. In de zeebodem bevinden zich grote aardolie- en aardgasreserves, die sinds de jaren 70 grootschalig geëxploiteerd worden. Commerciële visserij heeft het visbestand van de zee in de laatste decennia verminderd. Milieuproblemen zijn ontstaan door de zeevaart en doordat de vervuilde rivieren van Europa uitmonden net onder de Oostzee.

Aantal aantrekkelijke badplaatsen aan de Noordzee

Waddeneilanden

Afbeelding:WaddeneilandenNL.png
De Nederlandse waddeneilanden
1. Noorderhaaks; 2. Richel;
3. Griend; 4. Rif;
5. Engelsmanplaat; 6. Simonszand;
7. Rottumerplaat; 8. Rottumeroog.

De Waddeneilanden liggen in de Noordzee, ten noorden van Nederland en Duitsland en ten westen van Denemarken. Tussen de eilanden en het vaste land ligt de Waddenzee, die bij eb grotendeels droogvalt en daardoor een zeer belangrijk fourageergebied is voor vogels. De waddeneilanden hebben een totale oppervlakte van 1047,5 km2 en worden bewoond door ongeveer 81.300 inwoners. Het grootste eiland is het Nederlandse Texel, gevolgd door het Deense Rømø en het Duitse Sylt.

Nederlandse waddeneilanden

Bewoond

Met een ezelsbruggetje kunnen deze vijf worden onthouden als: "TVTAS". De Nederlandse eilanden hebben een oppervlakte van 405,2 km2 en tellen 23872 inwoners.

Onbewoond

  • Noorderhaaks of Razende Bol
  • Richel
  • Griend
  • Rif
  • Engelsmanplaat
  • Simonszand
  • Rottumerplaat
  • Rottumeroog
  • Zuiderduintjes

Zoals uit de namen al blijkt vormen deze gebieden de overgang van eiland en zandplaat. Griend, Rottumeroog en Rottumerplaat worden over het algemeen als eiland beschouwd, de overige worden geacht van tijd tot tijd nog onder de golven te verdwijnen. Het voormalige eiland Wieringen kunt u vinden in de kop van Noord-Holland, pal tegen de Afsluitdijk aan.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/De_Kust"
Persoonlijke instellingen