Dubrovnik

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Dubrovnik is een havenstad in Dalmatië, een regio in Kroatië, aan de Adriatische Zee. De stad heeft circa 50.000 inwoners (2001) en is de hoofdstad van de provincie Dubrovnik-Neretva.

Dubrovnik, dat gelegen is onder de berg Srdj, wordt als een van de mooiste steden van de Adriatische kust beschouwd en daarom ook wel de 'Parel van de Adriatische Zee' genoemd. De oude, compleet ommuurde vestingstad van Dubrovnik staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Voor de Blasiuskerk staat Roland, de schutspatroon van de stad. Historische monumenten zijn verder het Franciscanerklooster (met een mooie, 14e eeuwse kruisgang), de nog intacte zeer oude Apotheek, het aparte Doge-paleis. De oude haven werd al gebruikt toen de Levantijnen hier in de 7e eeuw binnenvoeren. De vele rood-gedakte patriciërshuizen en paleizen stammen uit de 17e eeuw. Door de hele stad zijn vele fonteinen aangelegd (Onofrio-fontein) die hun water, dat door 16 reservoirs wordt geleid, allen krijgen van bergbronnen. Het culturele leven kreeg inpulsen van o.a. Lord Byron, de Engelse romantische dichter, die hier een tijdje woonde en werkte, en Bernhard Shaw die hier enige weken te gast was bij een bevriend schrijver.

Er zijn veerdiensten tussen Dubrovnik en andere steden aan de Adriatische Zee, zoals Bari en Ancona in Italië.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Dubrovnik; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Dubrovnik"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen