Manchester

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Manchester is een stad en Engels district in het graafschap Greater Manchester. De oppervlakte bedraagt 115,7 km². Manchester is met 452.000 inwoners (2006) de 5e grootste stad in Engeland. De agglomeratie Greater Manchester heeft zo'n 2,6 miljoen inwoners.

Manchester geldt in de hele wereld als het archetype van een textielstad (zie: Manchesters van deze wereld), mede omdat Vlaamse wevers zich er vestigden. De stad was belangrijk bij de opkomst van de industriële revolutie.

Manchester is onder andere bekend vanwege de wereldberoemde voetbalclub Manchester United. Ook Manchester City speelt in de hoogste klasse van het Engelse voetbal.

Muziek

[bewerk] Popmuziek

Manchester was de thuisbasis van The Bee Gees in hun beginjaren. Andere bekende bands uit Manchester zijn Oasis, The Hollies en 10CC.

In de jaren 80 en 90 van de 20e eeuw was Manchester het centrum van vernieuwing van de Britse popmuziek en thuisbasis van een aantal toonaangevende bands en clubs. Bekende bands zijn o.a. Take That, Joy Division, New Order, Buzzcocks, Inspiral Carpets, The Stone Roses, Happy Mondays, Crispy Ambulance, section 25, Simply Red, The Smiths, The Durutti Column, Elbow en Oceansize.

Een van de aanjagers was de platenmaatschappij Factory Records. De nachtclub The Haçienda genoot wereldfaam in totdat de zaak begin jaren 90 werd gesloten wegens problemen met bendes en drugs.

[bewerk] Klassieke muziek

Het Hallé Orchestra is het symfonieorkest van Manchester. Dit orkest geeft concerten in de Bridgewater Hall. Ook het BBC Philharmonic Orchestra heeft Manchester als thuishaven.


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Manchester; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen