Manhattan

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek

Manhattan is een eiland en één van de vijf stadsdelen van New York. Manhattan telt 1,6 miljoen inwoners en heeft een oppervlakte van 87,5 km². Ook is het een county van de staat New York: New York County.

[bewerk] Kenmerken

Het eiland Manhattan is 21,5 km lang en 3,7 km breed. Manhattan is verbonden met bruggen en tunnels met New Jersey in het westen, de Bronx in het noordoosten, Brooklyn en Queens in het oosten en zuiden. De enige directe verbinding met de vijfde wijk van New York Staten Island is per veerpont, die vertrekt vanaf de terminal op Battery Park. Midden op het eiland ligt het grote Central Park. Manhattan staat bekend om zijn wolkenkrabbers, de brede avenues, de vele, gele taxi's en het financiële centrum Wall Street. Ook komen veel toeristen af op de Chinese wijk van New York.


Avenues en Streets

De straten van Manhattan zijn ingedeeld volgens het rechthoekige Commissioners' Plan van 1811. Het gebied wordt doorsneden door Avenues en Streets. De Avenues zijn genummerd of geletterd van oost naar west. Tussen de Avenues liggen 155 Streets, genummerd van zuid naar noord. De straten met even nummers zijn eenrichtingsverkeer van west naar oost, de oneven straten van oost naar west.

[bewerk] Naam

Er bestaan verschillende verhalen over de oorsprong van de naam Manhattan. Volgens het ene verhaal komt het van de Manna Hatta indianen die op het eiland zouden hebben geleefd. Een ander verhaal zegt dat Mannahatta in het Lenapi-dialect "Eiland met de heuvels" zou hebben betekent. De naam Manhattan zou ook volgens de overlevering van het Delaware en Mohikaans indiaanse woord "Manna-ha-ta" komen, wat zoveel betekent als: Plek van dronkenschap. Henry Hudson, ontdekkingsreiziger in Nederlandse dienst, zou in 1609 een aantal opperhoofden uitgenodigd hebben in zijn hut en hen dronken gevoerd hebben. Deze twee stammen doopten het gebied hierna in "Manahachtanienk" wat zoveel betekent als: het eiland waar wij ooit dronken zijn geweest.

[bewerk] Indeling

Manhattan is opgedeeld in 12 Community Boards, een soort van bestuurde districten in New York City. Elk Community Board op Manhattan bestaat uit 50 niet-betaalde leden. Ze hebben geen administratieve rechten maar kunnen verzoeken indienen over lokale wensen aan de City bestuur. Er is geen garantie dat deze verzoeken worden ingewilligd, maar praktisch gezien worden aangebrachte problemen in redelijkheid opgelost. Elk district bestaat uit kleinere gebieden, de neighborhoods of wijken. Sommige wijken, bijvoorbeeld Murray Hill vallen deels onder verschillende districten. De wijken hebben geen bestuur, en ook de afgrenzing is niet vastgelegd. Er zijn kaarten van de wijkindeling maar deze geven slechts tot op zekere hoogte de exacte grenzen weer van de wijken, en kunnen afwijken van de persoonlijke beleving van de afgrenzing van de bewoners in een wijk.


Eilanden

  • Randall's Island
  • Ellis Island


Parken

  • Battery Park
  • Central Park
  • Riverside Park


Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Manhattan (New York); het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.


Klik hier om terug te gaan

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Manhattan"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen