Meknes

Van Toerisme

Versie per 16 jun 2010 10:16; Rob (Overleg | bijdragen)
(wijz) ←Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie→ (wijz)
Ga naar: navigatie, zoek

Meknes is een stad in het midden van Marokko en is de hoofdstad van de gelijknamige prefectuur Meknès, in de regio Meknès-Tafilalet. De stad heeft ongeveer 540.000 inwoners. De stad is gelegen op een vlakte niet ver van het Atlasgebergte en de stad Fez. Het is één van de vier koningssteden van Marokko, samen met Fez, Marrakesh en Rabat.

De stad begon als een kleine islamitische nederzetting om een fort heen in de achtste eeuw. In de 9e eeuw kwamen leden van de Berber stam Imeknassen rond de fort wonen en ontwikkelde het zich tot een kleine stad. Het is deze stam die haar naam gegeven heeft aan Meknes. In de 10e en 11e eeuw heersten leden van deze stam over grote delen van de Maghreb en Iberië. Zo waren zij in de 11e eeuw een belangrijke macht in het westen en noorden van Islamitisch Spanje. De stad Mequinenza en haar benaming zijn daar bewijs van.

De stad verzette zich tegen de Almohaden en werd door hen vernietigd, om vervolgens herbouwd te worden in een grotere omvang, met moskeeën en verdedigingswerken. Onder de Meriniden werden er talrijke moskeeën, madrassa's en forten bijgebouwd. Het zou zich verder ontwikkelen onder de Wattasiden. Onder de sultan Moulay Idriss van de Alaouieten werd Meknes de hoofdstad van dat rijk van 1675 tot 1728. Moulay Idriss is ook de naam van een klein plaatsje, ten noorden van Meknes, waar de sultan ligt begraven.

De stad is nog steeds omringd met stadswallen. Vanwege haar schoonheid wordt de stad ook wel het Versailles van Marokko genoemd. Door UNESCO werd de stad in 1996 tot werelderfgoed verklaard.


Klik hier om terug te gaan

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Meknes; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Meknes"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen