Randstad

Van Toerisme

(Verschil tussen bewerkingen)
Ga naar: navigatie, zoek
Versie op 28 aug 2007 10:56 (bewerk)
Dewi (Overleg | bijdragen)

← Vorige wijziging
Versie op 28 aug 2007 10:57 (bewerk) (undo)
Dewi (Overleg | bijdragen)

Volgende wijziging →
Regel 1: Regel 1:
-[[Afbeelding:Voorbceeld.png]]+[[Afbeelding:Randstad.png|right]]
De Randstad is een gebied in Nederland dat bestaat uit een ring van verstedelijking rondom een meer landelijk gebied, het Groene Hart. De Randstad is het grootste stedelijke gebied van Nederland. De Randstad is van groot cultureel, economisch en politiek belang voor het land. Daar liggen de vier grootste steden van Nederland (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag), de grootste haven van Europa (Rotterdam) en bijna de helft van de Nederlandse universiteiten. Het parlement zetelt ook in het gebied (Den Haag). De Randstad is een gebied in Nederland dat bestaat uit een ring van verstedelijking rondom een meer landelijk gebied, het Groene Hart. De Randstad is het grootste stedelijke gebied van Nederland. De Randstad is van groot cultureel, economisch en politiek belang voor het land. Daar liggen de vier grootste steden van Nederland (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag), de grootste haven van Europa (Rotterdam) en bijna de helft van de Nederlandse universiteiten. Het parlement zetelt ook in het gebied (Den Haag).

Versie op 28 aug 2007 10:57

De Randstad is een gebied in Nederland dat bestaat uit een ring van verstedelijking rondom een meer landelijk gebied, het Groene Hart. De Randstad is het grootste stedelijke gebied van Nederland. De Randstad is van groot cultureel, economisch en politiek belang voor het land. Daar liggen de vier grootste steden van Nederland (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag), de grootste haven van Europa (Rotterdam) en bijna de helft van de Nederlandse universiteiten. Het parlement zetelt ook in het gebied (Den Haag).

De Randstad wordt ook wel Deltametropool genoemd. De term verwijst naar de ambitie om de Randstad, een aaneenschakeling van meerdere agglomeraties, als één grote metropool te laten functioneren.

De Randstad wordt soms opgedeeld in een noordelijk deel (Randstad Noord), met ongeveer vijf miljoen inwoners en als belangrijkste plaatsen Amsterdam en Utrecht en een zuidelijk deel (Randstad Zuid) met ongeveer drie miljoen inwoners en als belangrijkste plaatsen Den Haag en Rotterdam.

Inhoud

Provincies

De Randstad ligt in vier provincies:

 • Noord-Holland
 • Zuid-Holland
 • Flevoland
 • Utrecht

Steden

Grote steden

De belangrijkste steden van de Randstad zijn de vier grootste steden van Nederland, te weten:

 • Amsterdam 785.911 inwoners
 • Rotterdam 583.853 inwoners
 • Den Haag 474.680 inwoners
 • Utrecht 288.535 inwoners

Middelgrote steden

Daarnaast telt de Randstad nog zes steden met meer dan 100.000 inwoners, gerangschikt op inwoneraantal:

 • Almere (181.092 inwoners op 1 januari 2007)
 • Haarlem 148.725 inwoners
 • Amersfoort 139.017 inwoners
 • Zoetermeer 118.666 inwoners
 • Dordrecht 118.613 inwoners
 • Leiden 117.530 inwoners

Geschiedenis

De Randstad ontstond in een gebied met veel riviermondingen die bereikbaar zijn door schepen en dus de handel stimuleren. Men moest echter dijken bouwen om het gebied dat onder het zeeniveau ligt te beschermen. Dankzij de nieuwe waterkeringen ontstonden enkele steden vanaf de dertiende eeuw. De Randstad werd steeds belangrijker dankzij de nieuwe verbindingen met de zee en het Ruhrgebied. De bevolking groeide wegens het cultureel, economisch en politiek belang van de conurbatie. Het risico dat het gebied te veel zou verstedelijken neemt af omdat de bevolking niet meer groeit en omdat enkele instellingen uit de Randstad wegtrokken.

Overige plaatsen

Kenmerkend voor de Randstad is het grote aantal verstedelijkte randgemeenten, zoals de gemeenten Amstelveen, Capelle aan den IJssel, Haarlemmermeer, Heemstede, Leiderdorp, Leidschendam-Voorburg, Nieuwegein, Schiedam, Spijkenisse, Zaandam en Zwijndrecht.

In de 'rand' van verstedelijking liggen vele kleinere en grotere woonkernen, zoals Abcoude, Beverwijk, Breukelen, Gorinchem, Hillegom, Huizen, Lisse, Maarssen, Maassluis, Pijnacker-Nootdorp, Soest, Weesp en diverse andere, die steeds maar groter worden door Vinex-uitbreidingen.

Plaatsen in het Groene Hart

In het gebied dat (bijna) omsloten wordt door verstedelijking, het Groene Hart van de Randstad, liggen nog vier grote woonkernen, namelijk Alphen aan den Rijn, Gouda, Woerden en Zoetermeer.

Aantal inwoners

De Randstad telt rond de 7,1 miljoen inwoners en is daarmee een van de grootste agglomeraties van Europa. Telt men de verstedelijkte (en in o.a. economisch opzicht van de Randstad afhankelijke) regio's aansluitend aan de Randstad ook mee, dan komt men uit op een inwonertal van iets over de 10 miljoen. Deze regio's zijn bijvoorbeeld Brabant-stad (ook wel de Brabantse Stedenrij of de Zandstad genoemd) en het Stadsregio Arnhem-Nijmegen.

Infrastructuur

De Randstad is sterk verstedelijkt en bevat veel geconcentreerde infrastructuur. Een groot deel van de economische activiteiten in Nederland speelt zich af in de Randstad: zo liggen Schiphol en Rotterdam Airport binnen de Randstad, en natuurlijk de haven van Rotterdam.

Sport en cultuur

Aan de andere kant is de Randstad ook een centrum van cultuur, met vele musea, schouwburgen, concertzalen en bioscopen. Ook vinden in de Randstad veel evenementen plaats.

Natuur

De natuur binnen de Randstad is beperkt, al ligt hier het oudste natuurmonument, het Naardermeer. De natuurgebieden van het Groene Hart worden normaliter niet tot de Randstad gerekend.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel Randstad; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License.

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Randstad"
Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen