Veluwe

Van Toerisme

Ga naar: navigatie, zoek
De Veluwe
De Veluwe

De veluwe is een beboste landstreek in de provincie Gelderland en een voormalig kwartier van het hertogdom Gelre. Het gebied wordt ruwweg begrensd door de plaatsen Hattem - Apeldoorn - Dieren - Arnhem - Wageningen - Ede - Harderwijk.

Wilt u een leuke dagje uit of weekendje weg veluwe ? Bekijk hier leuke veluwe tips !


Inhoud

Natuur

De veluwe is het grootste laaglandnatuurterrein van noordwest Europa, en meet omstreeks 100.000 hectare (1000 km2). Grote delen van de Veluwe bestaan uit stuwwallen uit de Saale-ijstijd. Ten noorden van Rheden, in het Nationaal Park Veluwezoom ligt bij het Rozendaalsche veld het hoogste punt van de Veluwe op 110 meter hoogte. Dit is gelijk de hoogste stuwwal van Nederland en het hoogste punt van Nederland buiten Zuid-Limburg. In het noorden liggen onder andere het stuifzandgebied Leuvenhorst en het Leuvenumse Bos.

Vanaf de Veluwe lopen verschillende beken naar de rand van het gebied. Sommige van deze beken zijn gegraven, andere zijn natuurlijk. Voorbeelden van deze beken zijn: De Hierdense Beek, de Leuvenumse Beek, de Soerense Beek, de Beekhuizer Beek, en de Tongerense Beek. De beken bevatten dikwijls schoon water, al is de kwaliteit wel achteruit gegaan. Op veel plekken langs deze beken is er een voor Nederlandse begrippen bijzondere flora (plantenleven) en fauna (dierenleven) te vinden; de elrits komt hier nog voor.

De natuur op de Veluwe bestaat uit diverse beheerseenheden, waarvan de Koninklijke Houtvesterij Het Loo (9700 hectare) de grootste is. Veel bos op de Veluwe is in de periode 1895-1920 aangelegd om stuifzand vast te leggen. Rond 1850 was een derde van de Veluwe bedekt met stuifzand, nu omstreeks een procent. Vooral de grove den bleek geschikt om stuifzand vast te leggen. In de periode 1895-1932 werden grote delen van de Veluwe ingerasterd, in bijna alle gevallen omdat de eigenaren wilden jagen. De wildstand op de Veluwe was zeer laag. Dus moesten er dieren worden geimporteerd en uitgezet in stukken Veluwe met hekken eromheen. Het wild zwijn bijvoorbeeld werd geherïntroduceerd op de Veluwe door Prins Hendrik, de man van Koningin Wilhelmina. Edelherten waren er nog wel, maar de resterende populaties werden uitgebreid met import. Op zijn jachttterrein De Hoge Veluwe liet de Rotterdamse handelsman Anton Kröller herten uit Oost Europa uitzetten nadat hij de resterende autochtone Veluwse herten had laten afschieten. Kroller liet ter verhoging van zijn jachtgenot ook moeflons komen, wilde schapen uit het Middellandse Zeegebied, en kangaroes uit Australië.

Ook de raaf is met succes geherintroduceerd op de Veluwe. Er leven inmiddels tientallen exemplaren die ook uitzwermen naar omringende gebieden.

Natuurontwikkeling

De Provincie Gelderland heeft 35 miljoen Euro uitgetrokken voor het plan Veluwe 2010. Veluwe 2010 is een grootschalig natuurontwikkelingsprogramma. Het is de bedoeling om enkele ecologische poorten te realiseren. Deze gebieden liggen vooral aan de rand van de Veluwe en vormen een uitbreiding van de huidige natuur. Hierdoor raken geïsoleerde populaties met elkaar verbonden waardoor de genetische diversiteit en daarmee de overlevingskansen vergroot worden. Een voorbeeld van Veluwe 2010 is het project Renkums Beekdal.

Ook worden er verbindingen buiten de Veluwe gezocht: er zijn plannen voor ecologische verbindingszones richting de Oostvaardersplassen en richting Duitsland. Omdat het edelhert op de Veluwe, in Duitsland en in de Oostvaardersplassen een verschillende genetische herkomst heeft, hoopt men zo op een eenwording van de soort.

Bevolking

De bevolking concentreert zich vooral aan de randen van de Veluwe, de Veluwerandgenoemd. De dorpen zijn hier in de afgelopen decennia sterk gegroeid. Grootste plaatsen langs de Veluwe zijn Apeldoorn, Arnhem en Ede. Het toerisme is vooral goed ontwikkeld aan de oostkant, tussen Apeldoorn en Arnhem. Bekende toeristencentra zijn Beekbergen, Hoenderloo, Kootwijk, Nunspeet, Loenen en Vierhouten.

Accommodaties

Bent u op zoek naar een leuk hotel of camping? In de prachtige omgeving en natuur van de Veluwe kunt u optimaal genieten van uw rust. Er zijn genoeg mogelijkheden om de prachtige natuur te combineren met een aangenaam verblijf.

Onderstaande vindt u een aantal accommodaties waar u een uitstekend verblijf zult hebben:

Arrangementen

In de Veluwe vindt u een groot aanbod van bedrijven, hotels, campings, winkels en restaurants.

U wilt Fietsend of Wandelend de Veluwe ontdekken?

Op zoek naar romantiek op de Veluwe?

Of bent u op zoek naar een weekendje weg veluwe

Uit trips voor een dag of weekendje Veluwe

Bezienswaardigheden

Kasteel Cannenburg
Kasteel Cannenburg

De Veluwe is veelzijdig met prachtige natuur, vele leuke bezienswaardigheden en tal van actieve mogelijkheden die de moeite meer dan waard zijn. Bezoekt u eens De Hoge Veluwe, Nederlands Watermuseum, de Apenheul en nog meer.

De Hoge Veluwe

De Hoge Veluwe is een afwisseling van droge zandgronden, bossen, heidevelden, zandverstuivingen en oude landbouwontginningen. Naast de natuur is het park bekend van het Kröller-Müller museum. Een museum en een beeldentuin met een unieke verzamelingen beeldende kunst van wereldberoemde kunstenaars. Naast het bezoekerscentrum is het Museonder gevestigd. Het Museonder is een museum over ondergrondse flora en fauna. In het park staan 1.700 fietsen geheel gratis tot ieders beschikking.

Nederlands Watermuseum

Het Nederlands Watermuseum is het museum dat zich richt op informatie over alles aspecten van (zoet) water, zoals waterhuishouding, drinkwater en waterzuivering.

In 1998 ontstond bij dijkgraaf H. van Brink het idee voor een voorlichtingscentrum voor het waterschap Rijn en IJssel in de voormalige Begijnenmolen in het park Sonsbeek in Arnhem. De oude watermolen uit de 16de en 17e eeuw is gelegen in een monumentaal park en aan de Sint-Jansbeek, de plek waar Arnhem is ontstaan. Met behulp van anderen groeide het idee al snel uit tot het Nederlands Watermuseum

Apenheul

De Apenheul is uniek. Het ligt middenin het schitterende park Berg en Bos bij Apeldoorn. Er zijn 30 soorten apen en sommigen van hen lopen gewoon tussen de bezoekers door. Weer anderen wonen op een eiland of ergens anders waar je ze goed kunt observeren. Net als in de natuur ontdekken de apen constant nieuwe dingen en dat kan nog wel eens voor verassende ontmoetingen zorgen.

Kasteel de Cannenburgh

Dit kasteel in Vaassen is een historisch renaissance slot, gebouwd in het midden van de zestiende eeuw door de Gelderse legeraanvoerder Maarten van Rossem. Uitgebreid en verfraaid in de 17 de en 18 de eeuw. De rijk ingerichte vertrekken omvatten een belangrijke collectie meubels, porselein, etc. Kastelenarrangementen

Familieuitjes

U wilt graag een gezellig dagje uit met de kinderen? Dat kan allemaal in de Veluwe!

Familiearrangementen

Voor meer leuke gezinsarrangementen kunt u kijken op Gezinsuitje.nl.

Fiets & Wandeltochten

De Veluwe verkennen
De Veluwe verkennen

De Veluwe, een waar paradijs voor de fietsliefhebber. Niet alleen vanwege de prachtige (eindeloze) natuur, de rust en de ruimte, de gezellige dorpen en steden. Fietsen door dit prachtige gebied is ook puur genieten dankzij een uniek 'web' van fietsroutes gebundeld in het fietsroutenetwerk Veluwe. Een geweldige reden om de Veluwe eens (opnieuw) per fiets te verkennen!

Beleef een fantastisch weekendje op de Veluwe met de speciale fietsarrangementen en wandelarrangementen die wij u hier aanbieden. Er zijn vele routes uitgestippeld .. en misschien ziet u nog wilde zwijnen of herten.

Voor leuke fietsroutes klikt u op:

Tips

Health en Beauty

De veluwe heeft u veel te bieden op het gebied van Health & Beauty. Er zijn veel verschillende beutycentra waar u heerlijk kunt relaxen.

Bij deze centra kunt u genieten van vele soorten behandelingen wat dacht u bijvoorbeeld van een heerlijke hotstone massage of een van de rituelen van de Veluwse Bron. Ook kunt u gebruik maken van de vele facaliteiten die de centra u bieden geniet in een van infrarood sauna's of dompel even lekker onder in een van kruidenbaden.

Musea

Recreatiegebieden

Nationaal Park de Hoge Veluwe
Nationaal Park de Hoge Veluwe

Nationale Park De Hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is één van de oudste en grootste nationale parken in Nederland. U vindt er maar liefst 5.500 hectare bos, heide, vennen en stuifzand. Samen met het Kröller-Müller Museum en de beeldentuin vormt het Park een unieke combinatie van natuur, kunst en architectuur.

De Hoge Veluwe is een park waar bezoekers nog volop ruimte en rust vinden. Men kan hier uren ongestoord wandelen of fietsen op één van de gratis witte fietsen. Er zijn veel rode lijst (bedreigde) planten- en diersoorten te ontdekken. Heeft u ooit wel eens oog in oog gestaan met een edelhert, wild zwijn, moeflon of ree? Op De Hoge Veluwe kan het!

Naast rust en ruimte is er ook veel te doen in het Park. Om de rust te garanderen, concentreren de activiteiten zich rond de centrumzone van het park. Voor zowel jong als oud worden regelmatig vele sportieve, culturele en educatieve activiteiten georganiseerd. Kijk voor een actueel overzicht op de homepage onder 'agenda'.

Bussloo - Het strand om de hoek

Midden in de stedendriehoek Deventer, Zutphen, Apeldoorn ligt het recreatiegebied Bussloo. Een recreatiegebied met alle voorzieningen voor een heerlijk dagje uit. Zwemmen, vissen, wandelen, golfen, paardrijden of duiken, het kan allemaal. De stranden nodigen uit tot een sportief potje beachvolleybal. Trek gekregen? Voor een hapje en een drankje bent u van harte welkom bij één van de zes kiosken of één van de restaurants.

Restaurants

Proef de Veluwe, geniet van een uitgebreide maaltijd of allerlei soorten gerechten.

Meer culinair genieten op de veluwe ?

Sport

Sporten is leuk en gezond. De Veluwe biedt u allerlei sportfaciliteiten. Voor de gezelligste hardloopvereniging van Apeldoorn moet u wezen bij AV Veluwe. Houdt u van Ballonvaren of past de schietsport beter bij u? De Veluwe biedt u allerlei mogelijkheden op sportgebied.

Steden & Dorpen

De Veluwe is een overwegend beboste landstreek in de provincie Gelderland en een voormalig kwartier van het hertogdom Gelre. Het gebied wordt ruwweg begrensd door de plaatsen Hattem- Apeldoorn - Dieren - Arnhem- Wageningen - Ede - Harderwijk. Bezoekt u eens deze steden!

Theaters & Bioscopen

Bent u dol op theatervoorstellingen of de nieuwste films in de bioscoop? De Veluwe heeft dat voor u.

In Cinema Roma kunt u de nieuwe films bekijken. Focus Filmtheater Arnhem heeft gevarieerd aanbod van de nieuwe films, kinderfilms, klassiekers, documentaires, wereldcinema, cultfilms, experimentele films en korte films.

In LUX Nijmegen kunt u ook de nieuwste films bekijken maar hier worden ook de mooiste voorstellingen gegeven.

Uitgaan

In de Veluwe kunt u voldoende uitgaan. Er zijn tal van discotheken, kroegen en cafes. Bezoekt u eens Discotheek Plaza di Christo in Apeldoorn. Als u meer van cafes houdt, kunt u naar cafe De Wagerij in Dieren.

Voor meer uitgaansgelegenheden kunt u klikken op:

Uitgaansgelegenheden in Gelderland

Winkelen & Koopzondag

Bent u een echte shopfanaat, slentert u liever op de markt of geeft u graag u geld uit op Koopzondag? Alles kan in de Veluwe.

Bezoekt u eens de mooie stad Apeldoorn. Hier vindt u een grote verscheidenheid aan winkels. Van de bekende grote (mode)ketens en warenhuizen tot kleine ‘snuffelwinkeltjes’. In Heerde kunt u ook gezellig winkelen. Het heeft een klein maar gezellig winkelcentrum waar naast enkele landelijke ketens ook nog veel lokale middenstanders aanwezig zijn. Het dorp nodigt uit door de ontspannen, gemoedelijke sfeer.

De Veluwe Zakelijk

De Veluwe leent zich bij uitstek voor een zakelijk evenement buiten de deur. Wilt u vergaderen op de veluwe of een bedrijfsuitje gelderland organiseren ?. U kunt tevens gebruik maken van een gratis telefoonnummer 088-5405850 voor telefonisch support.

Veluwe Marketing is een bureau dat al sinds 1999 de Veluwe op de kaart zet. Met een jaarlijks bereik van vele miljoenen is Veluwe Marketing dè Veluwe promotor !

Teruggeplaatst van "http://toerisme.nl/wiki/Veluwe"
Persoonlijke instellingen